Manchester City dankzij krankzinnige comeback toch nog kampioen

Manchester City is zondag dankzij een zinderende comeback kampioen van Engeland geworden. De ploeg van Pep Guardiola kwam in eigen huis met 0-2 achter tegen Aston Villa, maar toonde veerkracht en boog de wedstrijd in een paar minuten tijd om in een 3-2 zege. Dat Liverpool in eigen huis won van Wolverhampton Wanderers deed er daardoor niet toe.

Manchester City
3 - 2
Aston Villa
Aston Villa

Aston Villa speelde in het Etihad Stadium enkel nog voor de eer en de winstpremie, maar voor Steven Gerrard stond er natuurlijk nog wel wat meer op het spel. De Liverpool-legende is tegenwoordig de hoofdtrainer van Villa en wilde zijn geliefde club maar wat graag aan de landstitel helpen. Hij bracht tegen Manchester City voormalig Liverpool-ploeggenoot Philippe Coutinho terug in zijn basiself en liet onder de lat Robin Olsen debuteren. De vervanger van de geblesseerde Emiliano Martinez moest in de eerste helft constant bij de les zijn, maar werd niet bijzonder vaak aan het werk gezet.

Villa verdedigde goed tegen een City dat vrijwel constant balbezit had en gaf nauwelijks wat weg. Acht minuten voor rust namen de bezoekers na een uitstekende tegenaanval zelfs de leiding, toen Matty Cash voor João Cancelo dook en uit een voorzet van Lucas Digne hard raak kopte. Daarmee viel het Etihad Stadium stil. De fans van City kwamen met de schrik vrij toen Ollie Watkins bij een volgende Villa-uitbraak teveel tijd nam en daardoor van de bal gezet kon worden door Fernandinho. De thuisploeg slaagde er voor rust niet in om nog in de buurt te komen van de gelijkmaker.

In de tweede helft moest het gaspedaal verder ingedrukt worden. City probeerde van alles en kreeg kansen via Gabriel Jesus en Rodri, maar zij kregen de bal niet tegen de touwen. Net als in de eerste helft sloeg Villa bij een tegenaanval weer kiezelhard toe: Coutinho speelde zichzelf met een geweldige aanname vrij en schoot de bal in de korte hoek (0-2). Zo kwam City diep in de problemen te zitten. De thuisploeg weigerde echter om de handdoek in de ring te gooien en een kwartier voor tijd bracht invaller Ilkay Gündogan de marge met een rake kopbal terug naar één (1-2).

De aansluitingstreffer gaf City nieuwe hoop en nieuwe energie. Nog geen drie minuten na de goal van Gündogan viel de gelijkmaker al: Rodri schoof de bal met binnenkant voet op prachtige wijze in de benedenhoek. Het Etihad Stadium explodeerde en dat gebeurde al helemáál toen Gündogan bij de tweede paal uit een voorzet van Kevin De Bruyne de 3-2 maakte. Zo scoorde City drie keer in vijf minuten tijd en werd het toch nog kampioen. Bij een nederlaag of een gelijkspel was de landstitel naar achtervolger Liverpool gegaan.

Liverpool
Liverpool
3 - 1
Wolverhampton Wanderers

Liverpool moest zondag het resultaat van City verbeteren en ging in de thuiswedstrijd tegen het al uitgespeelde Wolverhampton Wanderers uiteraard vol voor de overwinning. De start van de ploeg van Jürgen Klopp was echter belabberd: al in de derde minuut kwamen de gasten op voorsprong. Ibrahima Konaté zat mis bij een uittrap van Wolves-doelman José Sa en Raúl Jiménez brak door. Hij legde de bal op een presenteerblaadje voor Pedro Neto, die de score opende. Virgil van Dijk en Mohamed Salah zagen het vanaf de bank gebeuren: zij waren niet fit genoeg om te kunnen starten.

De jacht op de gelijkmaker begon direct. Liverpool greep zijn tegenstander bij de keel en kreeg al een paar kansen, voordat Sadio Mané na een magische hakassist van Thiago Alcântara voor de gelijkmaker zorgde. Vlak voor rust raakte de middenvelder, een week voor de Champions League-finale tegen Real Madrid, overigens geblesseerd. Hij kwam niet terug voor de tweede helft en liet zich vervangen door James Milner. Bij Wolves viel doelman Sa uit en kwam John Ruddy erin.

Met de routiniers Milner (36) en Ruddy (35) binnen de lijnen scoorde Mané voor de tweede keer op deze middag. Dit doelpunt werd echter afgekeurd omdat er buitenspel was geconstateerd. Liverpool bleef druk zetten en al snel kwam Salah in de ploeg voor Diogo Jota, waarna ook Roberto Firmino nog werd ingebracht door Klopp. Anfield laaide op toen de fans hoorden dat Coutinho had gescoord tegen City en daarmee nam de druk verder toe. Eén doelpunt zou weleens voldoende kunnen zijn voor de titel.

In de jacht op dit doelpunt gaf Liverpool achterin behoorlijk wat ruimte weg. Wolves leek op voorsprong te komen toen Jiménez Hee-chan Hwang voor een leeg doel kon zetten, maar de pass van de Mexicaan was te hard, waardoor Liverpool door het oog van de naald kroop. De thuisploeg kwam zes minuten voor tijd op 2-1, via Salah, en hij was dolgelukkig met dit doelpunt. De Egyptenaar dacht misschien dat hij Liverpool hiermee kampioen maakte, maar de fans wisten op dat moment al dat City op voorsprong was gekomen tegen Villa. Ook het feestje na de 3-1 van Andrew Robertson was daardoor niet al te groot. Liverpool eindigt als tweede, met een punt minder dan de kampioen.