Titel levert Ajax sowieso 45 miljoen euro op

Reacties

Met het veiligstellen van het Champions League-ticket heeft Ajax zich opnieuw verzekerd van vele UEFA-miljoenen. De afgelopen jaren droegen de premies voor een aanzienlijk bij aan de florissante jaarcijfers van de Amsterdammers.

Titel levert Ajax sowieso 45 miljoen euro op
© Pro Shots

De startpremie voor Champions League-deelname bedroeg vorig seizoen 15,64 miljoen euro en zal in de nieuwe editie ongeveer hetzelfde zijn.

Een belangrijk deel van de premies komt tot stand op basis van de coëfficiëntenranglijst voor clubs. De UEFA kijkt hierbij naar de laatste tien jaar en maakt aan de hand van deze rangschikking een indeling van de 32 Champions League-equipes. Hoe hoger je als club staat, hoe meer 'aandelen' je krijgt, waarbij elk aandeel een bepaald bedrag garandeert (afgelopen seizoen was dat 1,137 miljoen euro per aandeel).

Omdat nog niet alle Champions League-deelnemers bekend zijn, is het lastig om nu al goede prognoses te doen over de exacte hoogte van de 'coëfficiëntenpremie'. Dit seizoen stond Ajax vijftiende op de ranking, wat resulteerde in achttien aandelen en een bedrag van 20,466 miljoen euro. De equipe uit de hoofdstad pakte dit seizoen de nodige punten in Europa en zal normaal gesproken niet dalen op de lijst.

Verder kan Ajax nog rekenen op inkomsten uit de marketpool, oftewel de pot van de UEFA met inkomsten uit televisierechten. De tijden van tien miljoen uit de tv-rechten liggen voorlopig achter ons, een schatting van drie miljoen euro is nu realistischer.

En dan leveren volle stadions natuurlijk ook nog veel op. Gekeken naar de eerdere jaarverslagen van Ajax is te stellen dat de club minimaal twee miljoen euro aan recettes overhoudt per Champions League-wedstrijd. De Amsterdammers zijn verzekerd van minimaal drie groepsduels.

Al met al is Ajax nog voordat er een bal is getrapt in het miljardenbal al verzekerd van circa 45 miljoen euro.

Toekomst
Vanaf 2024/25 neemt het prijzengeld in het miljardenbal trouwens verder toe. De Champions League zal door de dinsdag bekendgemaakte wijzigingen meer wedstrijden tellen, waardoor er meer wordt verdiend aan de televisierechten. Door de opmars van Nederland op de coëfficiëntenlijst is de kans groot dat er in het eerste seizoen van de nieuwe modus twee clubs rechtstreeks deel mogen nemen aan de Champions League.

In de kampioensspecial van Ajax zetten we de Champions League-gelden van Ajax in een breder perspectief. Over de economische megavoorsprong van de Nederlandse kampioen.

Bestel hier onze luxe kampioensspecial. Als abonnee hoef je geen verzendkosten te betalen.

Nog geen PRO-abonnee? Word hier lid en krijg de special erbij!
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.