UEFA sluit compromis en past nieuw CL-format op twee punten aan

Reacties

De UEFA heeft dinsdag tijdens een vergadering met verschillende partijen een akkoord bereikt over het nieuwe Champions League-format dat vanaf 2024 ingaat. De Europese voetbalbond moest wel water bij de wijn doen.

UEFA sluit compromis en past nieuw CL-format op twee punten aan
© Pro Shots

Zo gaat het aantal groepswedstrijden op verzoek van verschillende clubs niet naar tien maar naar acht, bevestigt de UEFA dinsdagmiddag na berichtgeving van AP en The Times. Het zogeheten Zwitserse model, waarin één ranglijst wordt gehanteerd maar de 36 clubs (nu nog 32) niet allemaal tegen elkaar spelen, wordt wel in stand gehouden.

Een andere belangrijke wijziging in de plannen is dat de achterdeur richting de Champions League verdwijnt. Oorspronkelijk wilde de UEFA invoeren dat de twee clubs met het hoogste coëfficiënt (lees: de Europese grootmachten) die zich niet zouden plaatsen via de eigen competitie, toch nog konden meedoen aan het miljardenbal.

Super League-gehalte
Omdat de Champions League op die manier wel een erg hoog 'Super League-gehalte' zou krijgen, pleitten verschillende clubs ervoor de coëfficiëntenachterdeur te schrappen. In plaats daarvan krijgen de twee landen die, gemeten aan de UEFA-coëfficiëntenlijst het best presteren in Europa en ticket voor de CL van volgend seizoen.

Voor dit seizoen zou dat bijvoorbeeld betekenen dat Engeland (21,000 punten) en Nederland (19,200 punten) een extra ticket zouden krijgen voor volgend seizoen. In de Premier League zou de vijfde plaats in dat geval ook toegang geven tot het miljardenbal, in de Eredivisie zou de nummer twee zich ook rechtstreeks plaatsen en de nummer drie play-offs spelen.

In de nieuwe opzet van de Champions League spelen de 36 deelnemers niet langer in een vaste groep, maar treffen ze acht verschillende deelnemers (vier thuis, vier uit) die evenredig worden verdeeld op basis van sterkte. De acht beste clubs van de ranglijst plaatsen zich voor de volgende ronde, de nummers 9 t/m 24 spelen play-offs om een plek bij de laatste zestien.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer UEFA Champions League
Meer over UEFA Champions League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.