Europese competities hekelen omstreden CL-hervorming

Reacties

De Europese competities zijn fel tegen het toekennen van Champions League-tickets op basis van prestaties uit het recente verleden, zo meldt de organisatie European Leagues vrijdag na een vergadering in Turkije.

Europese competities hekelen omstreden CL-hervorming
© Pro Shots

Het uitvoerend comité van de UEFA beslist op 10 mei of het nieuwe Champions League-format vanaf 2024/25 wordt ingevoerd. Het aantal deelnemers zal van 32 naar 36 gaan en het idee is om twee tickets toe te kennen op basis van de coëfficiëntenlijst voor clubs.

Deze plekken zouden moeten worden ingenomen door clubs die zich wel hebben geplaatst voor de Conference of Europa League, maar niet voor de Champions League. Zou het systeem nu al gelden, dan zou Manchester United - dat zesde staat in de Premier League - via deze 'wildcard' alsnog zijn opwachting kunnen maken in het elitetoernooi.

'De European Leagues zijn fel tegen dit coëfficiëntensysteem', meldt de instantie vrijdag. 'Een aantal grote clubs krijgt zo een onrechtvaardige tweede kans om alsnog de Champions League te bereiken. Sportieve criteria moeten de boventoon voeren. Dat is een zeer belangrijk principe in de Europese sportwereld dat niet kan worden aangetast.'

Eerste ronde
Volgens de UEFA-plannen wordt de eerste ronde ook flink uitgebreid: teams moeten vanaf 2024 liefst tien in plaats van zes wedstrijden spelen in de eerste fase. Als het aan de European Leagues ligt, wordt dit gemaximeerd op acht. 'Een nog grotere toename zal de nationale competities en de overgrote meerderheid van clubs schaden. Slechts enkele teams hebben hier profijt van.'

Bij de European Leagues zijn dertig competities uit net zoveel verschillende landen aangesloten.

De supportersgroeperingen in Europa zien de plannen ook niet zitten:

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.