Waanzinnig spektakelstuk in Newcastle, Brighton wint ruim

Newcastle United heeft ondanks vier goals tegen Luton Town weer punten gemorst in de Premier League. Brighton & Hove Albion won strijdend om Europees voetbal wel. Onderin schoot Burnley weinig op met een punt.

Newcastle United
4 - 4
Luton Town
Luton Town

Een doelpunt van Sean Longstaff uit een voorzet van Kieran Trippier luidde een waar spektakelstuk in. Velen op St. James' Park dachten ongetwijfeld dat die vroege treffer van de middenvelder het begin van een grote zege was. Het liep totaal anders, Luton toonde veerkracht, gesterkt door de vier zeges in de laatste zeven duels. Met een kopbal poetste Gabriel Osho de achterstand weg. Longstaff scoorde in de 23ste minuut nog eens, maar Newcastle raakte de voorsprong wéér kwijt. Ross Barkley was in de veertigste minuut trefzeker in de rebound na een knappe rush (2-2).

Het ging na rust van kwaad tot erger voor Newcastle. Clinton Morris zette Luton vanaf de strafschopstip op voorsprong tegen het team van basisspeler Sven Botman (2-3) en via Elijah Adebayo liep de promovendus zelfs uit naar 2-4. De 26-jarige aanvaller die dinsdagavond nog drie keer scoorde tegen Brighton & Hove Albion sloeg toe nadat Barkley de bal met buitenkant rechts perfect had klaargelegd voor hem.

Het was met die achterstand code rood bij Newcastle. Eddie Howe gaf met de rentree van Harvey Barnes het startsein voor het slotoffensief. De invaller kwam voor het eerst sinds 24 september in actie. Newcastle voerde de druk op en dat had resultaat. Trippier zorgde met zijn linker uit een voorzet van Bruno Guimarães voor de aansluitingstreffer. Het was uitgerekend Barnes die de stand kort daarna weer gelijk trok. De aanvaller die lang aan de kant stond met een voetblessure schoof de bal met zijn linker het doel in na een goede onderschepping van de zeventienjarige Lewis Miley. Doelman Thomas Kaminski ging bij die 4-4 niet vrijuit. Het maakte de blijdschap bij Barnes er niet minder om, hij redde een punt voor Newcastle, waar de frustratie toch zal heersen na de remise tegen de laagvlieger.

Brighton & Hove Albion
4 - 1
Crystal Palace

Brighton & Hove Albion is een paar maatjes te groot gebleken voor rivaal Crystal Palace. Met Jan Paul van Hecke als een van de drie centrumverdedigers en Bart Verbruggen onder de lat namen The Seagulls vanaf het begin het initiatief. Palace werd flink onder druk gezet en incasseerde in de derde minuut al een treffer. De 1 meter 92 lange Lewis Dunk kopte raak uit een corner van Pascal Gross: 1-0.

Bij Palace ontbrak Eberechi Eze vanwege een blessure en was Michael Olise niet fit genoeg om te starten. Het gemis van de twee smaakmakers deed zich voelen. Brighton bleef heer en meester en liep nog voor rust uit naar een 3-0 voorsprong. Een omsingeling rond het strafschopgebied van Palace eindigde na ruim een halfuur met een hoge voorzet van Tariq Lamptey. De voorzet eindigde bij de andere vleugelverdediger: Jack Hinshelwood. De achttienjarige Engelsman scoorde met een tegendraadse kopbal: 2-0. Een minuut later zorgde aanvallende middenvelder Facundo Buonanotte met een geplaatst schot voor de derde treffer.

Palace deed in de 71ste minuut pas wat terug via Jean-Philippe Mateta. Spannend werd het echter niet meer in het Amex Stadium, waar invaller João Pedro in de slotfase de eindstand op 4-1 bepaalde. Brighton heeft nu weer evenveel punten als Manchester United, dat zondag in actie komt tegen West Ham United.

Burnley
Burnley
2 - 2
Fulham
Fulham

De laatste zege van Burnley dateerde alweer van 23 december. De druk stond er dus flink op bij de thuiswedstrijd tegen Fulham. Het team van manager Vincent Kompany was tegen de Londenaren aanvallend opnieuw onmachtig en verdedigde ook nog eens slecht bij een van de eerste standaardsituaties. João Palhinha zorgde met een kopbal uit een corner van Andreas Pereira voor de 0-1. Vier minuten later tekende Rodrigo Muniz voor de 0-2. Dat was voor de van Middlesbrough gehuurde aanvaller zijn eerste treffer in de Premier League en voor Burnley alweer de 47ste tegentreffer van het seizoen in de competitie. Alleen Sheffield United kreeg meer doelpunten tegen in de Premier League (54).

Burnley rechtte na rust de rug. Uit onvrede had Kompany voor de 65ste minuut al drie wissels doorgevoerd. Het hielp wel, want de ingevallen David Datro Fofana bracht de spanning terug met de 1-2. De Chelsea-huurling groeide uit tot plaag van de Fulham-defensie. In de eerste minuut van de extra tijd werd de spits nog eens gevonden in het strafschopgebied. Al duellerend met Fulham-verdediger Tim Ream werkte de 21-jarige Ivoriaan de bal met meer geluk dan wijsheid het doel in: 2-2. Burnley schiet niet heel veel op met dat punt. De club die dit seizoen pas twee keer won in de Premier League blijft negentiende staan, met een achterstand van zeven punten op nummer zeventien Nottingham Forest.