VVV nadert titel, mislukt Jupiler League-debuut Neres

VVV-Venlo heeft goede zaken gedaan in de jacht op promotie naar de Eredivisie. Jong Ajax kon met David Neres in de basis niet in het spoor blijven van de Limburgse koploper.

VVV-Venlo – Fortuna Sittard 4-1
VVV-Venlo kan 't Joeksmobiel van stal gaan halen. De formatie van trainer Maurice Steijn greep na het doelpuntloze gelijkspel tegen Jong FC Utrecht van  maandag de kans om weer een flinke stap te zetten richting de titel. Fortuna Sittard stribbelde nog tegen met onder andere de gelijkmaker van Emrah Basan (1-1), maar was niet opgewassen tegen VVV.

De thuisploeg begon al goed met de 1-0 van Ralf Seuntjens en stelde in de 27ste minuut orde op zaken via Vito van Crooy; 2-1. De tweede gele kaart voor Kamen Hadzhiev maakte Fortuna Sittard de geslagen ploeg in De Koel. Nog voor rust had Seuntjens ook de 3-1 op het scorebord gezet om ook in de tweede helft van zich te doen spreken. Zijn hattrick bracht VVV weer een stap dichter bij de titel. In de strijd om de terugkeer in de Eredivisie was het een mooie avond voor VVV, dat één concurrent voor de directe promotie (SC Cambuur) terrein zag verliezen.

De Graafschap – Jong Ajax  3-2
Jong Ajax kwam met een zeer opvallend team aan de aftrap in Doetinchem, waar de miljoenenaankoop David Neres het meest opvallende gezicht was aan Amsterdamse kant. Voor de Braziliaan was het zijn debuut in de Jupiler League. Anthony van den Hurk zorgde op aangeven van Mark Diemers voor een verrassende start voor De Graafschap, maar daarna was het Jong Ajax dat de klok sloeg. Václav Cerny en Frenkie de Jong stelden voor rust al orde op zaken.

Een foutje van Ajax-doelman Norbert Albas bood De Graafschap na rust de gelegenheid de stand gelijk te trekken. Van den Hurk tekende voor de 2-2 nadat de goalie een schot van Piotr Parzyszek niet goed verwerkte. Na een uur werd Neres gewisseld. Vanaf de kant zag hij hoe Van den Hurk met zijn derde treffer van de avond de held werd op De Vijverberg. De Graafschap zette daarmee een volgende stap op weg naar de enige redding van het seizoen: de vierde periode. Jong Ajax zag de achterstand op VVV oplopen tot negen punten.

FC Volendam – Helmond Sport 1-0
FC Volendam is een van ploegen die het feest van VVV nog kan verstieren. Maar met moeite werden die kansen in leven gehouden. De ploeg van trainer Robert Molenaar slaagde er na drie duels zonder zege weer in te winnen. De moeite had het aan zichzelf te wijten, een half uur voor tijd kreeg FC Volendam dé uitgelezen kans de score te openen. Henny Schilder liet echter de strafschop onbenut. Doelman Ferhat Kaya stopte de inzet, maar moest wel een antwoord schuldig blijven op de poging van Enzo Stroo. De debutant werd met een zeer fraaie hakgoal de matchwinner voor FC Volendam, dat daardoor op veertien punten blijft van VVV.

SC Cambuur – FC Den Bosch 0-1
SC Cambuur heeft onverwachts een pas op de plaats moeten maken. De Leeuwarder formatie was opgeklommen door een reeks van zeges, maar verloor op eigen veld van FC Den Bosch. De vroege treffer van Niek Vossebelt bleek genoeg voor de Brabantse gasten om met de volle buit huiswaarts te keren.

FC Dordrecht – MVV Maastricht 0-1
MVV Maastricht had de laatste weken ook de nodige steken laten vallen om nog recht te mogen maken op de status van achtervolger. De Limburgse formatie boekte na een reeks van vier duels op rij zonder zege eindelijk weer een succes. FC Dordrecht, dat de winnende hekkensluiter Achilles '29 dichterbij zag komen, had geen antwoord op de treffer van Florian Loshaj.

NAC Breda – Telstar 1-0
Telstar leek zich al snel weinig illusies meer te maken na de charge van Bryan Ottenhof op Mounir El Allouchi. De verdediger van de Noord-Hollanders moest zijn onbesuisde actie bekopen met een rode kaart. Met een man minder waren de gasten niet opgewassen tegen NAC Breda, dat tot diep in de tweede helft moest wachten op de bevrijdende openingstreffer. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat scheidsrechter Ed Janssen enkele minuten te vroeg voor de rust floot. De gemiste tijd werd na de pauze ingehaald, inclusief het wisselen van helft. Cyriel Dessers brak in de 67ste minuut de ban namens NAC, dat door de zege achtste bleef.