Vrijwel hele selectie Fortuna moet weg

Het voortbestaan van Fortuna Sittard hangt aan een zijden draadje. Vier jaar slecht financieel beleid heeft de Limburgse club een schuld van 7,3 miljoen euro opgeleverd. De situatie was zo nijpend dat slechts dankzij een gift het laatste competitieduel tegen Feyenoord gespeeld kon worden.

Theo Mommers gaf dinsdag op een sponsorbijeenkomst openheid van zaken. 'Het is de laatste keer dat ik erop terugkijk en daarna wil ik nooit meer vragen over het verleden beantwoorden', zei de algemeen directeur van Fortuna Sittard. De oorzaak van de penibele situatie ligt voor een belangrijk deel in het mislukte transferbeleid. In vier jaar tijd heeft Fortuna een schuld van 7,3 miljoen euro opgebouwd, terwijl de verkoop van Mark van Bommel, Kevin Hofland, Jürgen Dirkx en Patrick Paauwe 8,3 miljoen euro opleverde. Maar niet alleen het aan- en verkoopbeleid is de oorzaak van het tekort. Mommers sprak van 'vier jaar falend beleid op alle fronten'.

Mommers heeft het reddingsplan 'Op eigen kracht' opgesteld. Daarin zijn alle even zware als noodzakelijke ingrepen opgenomen. Gedwongen ontslagen zijn daarbij onafwendbaar. Ook in de selectie moet hard worden gesneden. De post spelerssalarissen moet terug van 2,5 naar 0,8 miljoen euro. Van de 27 spelers kunnen er slechts drie blijven, zo liet Mommers weten. Afkopen van doorlopende contracten is financieel niet haalbaar. Vrijdag krijgen spelers, technische staf en ook administratieve medewerkers te horen wie moet vertrekken. Zeker is dat het scoutingapparaat van de senioren verdwijnt.

Als de sanering naar verwachting gaat is er een koper van het stadion. Dat is een van de voorwaarden voor het krijgen van een licentie en dus overleving als profclub. Want het nieuwe stadion legt eveneens een flink beslag op de beperkte middelen van Fortuna Sittard. Hoe penibel de situatie is werd begin april pijnlijk duidelijk. Slechts dankzij een gift kon een faillissement worden voorkomen en het duel tegen Feyenoord doorgaan.

Bekijk hier al onze video's