Vrees voor grote klimaatverschillen in WK-land Brazilië

Tijdens de loting voor de poulefase van het WK 2014 komende vrijdag in Costa do Sauípe krijgen de deelnemende landen ook hun speelsteden te horen. Omdat Brazilië een immens en uitgestrekt land is, zijn de klimaatverschillen groot.

Vrees voor grote klimaatverschillen in WK-land Brazilië

Roy Hodgson, bondscoach van Engeland, uitte daarover inmiddels zijn zorgen in de Engelse media. 'Ik maak me meer zorgen om de steden waar we spelen dan om de tegenstander', zei hij desgevraagd. 'In sommige speelsteden is het moeilijker spelen dan in andere.'

Vooral over Manaus bestaan zorgen. Die miljoenenstad ligt diep in het regenwoud midden in het Amazone-gebied. Daardoor kan het er zeker tien graden warmer zijn dan in kuststeden als Rio de Janeiro, Salvador en Porto Alegre. In juni, de Braziliaanse winter, kan de temperatuur er oplopen tot rond de dertig graden, met een mogelijk vochtpercentage van 85 procent.

De bondscoach van de Engelsen Roy Hodgson maakt zich zorgen over de uiteenlopende omstandigheden tijdens het WK van volgend jaar.
De bondscoach van de Engelsen Roy Hodgson maakt zich zorgen over de uiteenlopende omstandigheden tijdens het WK van volgend jaar.

'Ik ben geen klimaatdeskundige, maar de tropische omstandigheden kunnen een probleem opleveren. Vooral voor Noord-Europese spelers. Ik hoop dat we Manaus ontlopen en een stad als Porto Alegre treffen. Je hebt namelijk een iets betere kans wanneer je een speelstad met een aangenamer klimaat treft', vervolgde Hodgson.

De zorgen van de huidige Engelse keuzeheer komen niet uit het niets. In 1994, tijdens het WK in de Verenigde Staten, was hij bondscoach van Zwitserland. In de laatste poulewedstrijd verloor hij met zijn ploeg met 2-0 van Colombia in Californië, waar het destijds 40 graden was. 'Iedereen had moeite met die omstandigheden, maar mijn spelers hadden het beduidend moeilijker dan de Colombianen.'

Wat voor Engeland geldt, is mogelijk ook van toepassing op Oranje. Nederland verblijft in Rio de Janeiro en kan ook Manaus, ruim vierduizend kilometer verderop, treffen als speelstad.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen