Voormalig Ajax-trio loodst PSG met tien man naar zege

Stade Vélodrome was zondag het toneel van een verbeten strijd tussen de oude rivalen Olympique Marseille en Paris Saint-Germain. De Parijzenaars zetten met tien man een achterstand om in een 2-1 zege.

Na een half uur pakten de donkere wolken zich samen boven Paris Saint-Germain, dat alleen bij een zege zich weer naast AS Monaco zou nestelen. Ondanks de Parijse protesten hield scheidsrechter Clément Turpin vast aan de straf voor Thiago Motta, die na een verkeerde balaanname opponent Mathieu Valbuena onderuit schopte.

De beslissing van Turpin – een rode kaart en een strafschop – leek de opmaat voor puntenverlies voor PSG. Maar ook al benutte André Ayew de penalty, op het veld kon Marseille de numerieke meerderheid niet tot uitdrukking brengen.

Sterker nog, de thuisploeg zocht na 45 minuten teleurgesteld de kleedkamer op. PSG was via Zlatan Ibrahimovic al dicht bij de gelijkmaker geweest, voordat op slag van rust de 1-1 op het scorebord kwam. De Zweedse spits vond Gregory van der Wiel op rechts, en uit diens voorzet kopte Maxwell raak. Daarbij ging Marseille-keeper Steve Mandanda niet vrijuit.

Ook in de tweede helft bleef Paris Saint-Germain zonder al te veel problemen overeind. De beloning kwam na ruim een uur na een overtreding van Ayew op Marquinhos. Ibrahimovic ontfermde zich met succes over de strafschop.

De Zweedse aanvaller, die aangeslagen voortijdig het veld verliet, werd daarmee de matchwinner van de Franse klassieker. Paris Saint-Germain komt door het resultaat op gelijke hoogte met koploper AS Monaco, terwijl Olympique Marseille op vier punten staat van de twee leiders in de Ligue 1.