Volendam komt terug en beleeft droomstart aan 2023

Het nieuwe Eredivisiejaar begint uitstekend voor FC Volendam: zaterdagavond boekte de ploeg tegen RKC Waalwijk de tweede zege op rij: 2-1. In eigen huis kwamen de Noord-Hollanders na ruim een uur op achterstand door een goal van Mats Seuntjens. Treffers van Xavier Muyamba en Florent Sanchez da Silva draaiden de wedstrijd daarna om.

FC Volendam
FC Volendam
2 - 1
RKC Waalwijk

Volop hoop in Volendam na de overtuigende zege bij SC Cambuur, waardoor De Wijdbroeken de rode lantaarn meteen in Leeuwarden konden achterlaten. De ploeg van Wim Jonk, dezelfde als die van vorige week, begon ook niet slecht aan het thuisduel met RKC Waalwijk, toch weer één van de verrassingen in de Eredivisie. Na een rustige openingsfase kwam Volendam een paar keer in de buurt van de 1-0.

Robert Mühren trof de paal, en niet veel later schoot Gaetano Oristanio op de lat. Zodoende maakte Volendam het meeste aanspraak op de voorsprong, al had de thuisploeg geluk dat ze nog met elf stonden na een spijkerharde tackle van Derry John Murkin op Julian Lelieveld. Bas Nijhuis deed het af met geel, menig andere scheidsrechter had wellicht een andere kleur kaart uit het borstzakje getrokken. Oristanio kwam op slag van rust nog eens dichtbij, maar de Italiaan schoot deze keer naast.

Het laatste gevaar voor de pauze was van Waalwijkse makelij, maar de klutssituatie leverde geen Brabantse treffer op. Na rust werd het spelbeeld anders. Shawn Adewoye beproefde zijn geluk maar schoot naast, en Filip Stankovic had een sterke redding in huis om Mika Biereth van scoren te houden. Iets na het uur moest de Servische doelman toch capituleren. Met een gelukje kreeg Seuntjens de bal net binnen het strafschopgebied voor zijn voeten. De nieuweling reageerde snel en doeltreffend: 0-1.

Volendam was even van slag en mocht Stankovic ervoor bedanken dat het bij 0-1 bleef, de huurling van Internazionale won andermaal een duel met Arsenal-huurling Biereth. Daarna richtte de FC zich op, en het eerste gevaar leverde meteen de 1-1 op. Een uitermate fraai aangesneden vrije trap van Carel Eiting werd tot doelpunt gepromoveerd door Mbuyamba, die zijn eerste treffer in de Eredivisie mocht vieren.

De wedstrijd werd leuker naarmate hij vorderde, want beide ploegen wilden voor de winst gaan. Tien minuten voor tijd kwam Volendam op voorsprong. Een fraaie dribbelactie van Oristanio, die de bal perfect bij de tweede paal neerlegde voor winterse aanwinst Sanchez da Silva. De Fransman kon bijna niet missen, en deed dat dan ook niet.

Volendam hield vol. Sterker nog, in blessuretijd was Mbuyamba de derde speler van Volendam die het aluminium nog trof. De zege kwam niet meer in gevaar, dus heeft Volendam nu al evenveel punten in de Eredivisie als het in 2022 haalde. De oranjehemden klimmen over Emmen heen naar de zestiende plaats en staan enkel nog op doelsaldo onder nummer vijftien FC Groningen. RKC blijft in de middenmoot bivakkeren.