Vleminckx gidst NEC naar uitzege met hattrick

NEC Nijmegen heeft zaterdagavond aan het langste eind getrokken in het duel met De Graafschap. In Doetinchem waren de bezoekers de bovenliggende partij. Met name Björn Vleminckx (foto) beleefde een goede avond, de Belg voerde zijn seizoensproductie op van acht naar elf treffers.

Vleminckx gidst NEC naar uitzege met hattrick

De eerste grote kans van het duel was voor de Graafschap. Aanvaller Steve de Ridder kreeg hulp van NEC-goalie Jasper Cillessen. De jonge doelman maakte in het eerste kwartier een onzekere indruk. De Ridder profiteerde echter niet van het zwakke uitkomen van Cilessen en schoof de bal voor een leeg doel naast.

Nadat Vleminckx zijn eerste mogelijkheid onbenut liet, stond uitblinker Lasse Schøne tegen zijn oude ploeg aan de basis van de openingstreffer. De Deen stuurde Nathaniel Will de diepte in. De manier waarop de meegekomen rechtsback afrondde was fraai. Hij verschalkte doelman Boy Waterman met een fraaie stift.

Vlak na rust zorgde Vleminckx met zijn eerste treffer van de avond voor een ruimere voorsprong. De Belg ontsnapte aan de buitenspelval en werd door Niki Zimling perfect in stelling gebracht. Een droge knal was vervolgens genoeg voor de 2-0.

Muslu Nalbantoglu maakte het nog wel even spannend door de aansluitingstreffer te produceren. De verdediger passeerde Cillessen, die nog wel de bal toucheerde, met buitenkant rechts.

Met een uur op de klok viel de vroegtijdige beslissing. Een schot van John Goossens werd in eerste instantie nog wel gekeerd door Waterman, maar de rebound was voor Vleminckx. Hij kopte van dichtbij raak.

In de slotfase verzuimden de Nijmegenaren de thuisploeg op een ruime nederlaag te trakeren. Vleminckx miste een penalty en Waterman hield zijn team met verscheidene reddingen nog enigszins in de wedstrijd.

Zes minuten voor het laatste fluitsignaal maakte Vleminckx zijn misser goed. Met een schitterend doelpunt – een schot dat in de kruising belandde – bekroonde hij zijn sterke optreden en completeerde hij tevens zijn hattrick.

Even leek de Belg nog een vierde treffer te maken, maar de intikker op de doellijn werd (ten onrechte) afgekeurd vanwege buitenspel. Slim was het overigens niet van Vleminckx, hij had het buitenspelluchtje immers kunnen voorkomen. De inzet van Zimling was ook zonder zijn tikje over de doellijn verdwenen. Door de ruime voorsprong kon er aan NEC-zijde echter gelachen worden om de ongelukkige actie van de clubtopscorer. Na de ruime zege bezet NEC de tiende plaats, De Graafschap staat drie plekken lager. Foto: VI Images

Bekijk hier al onze video's