Vitesse verkwanselt 3-0 voorsprong op visite bij Roda

Vitesse heeft op bezoek bij Roda JC Kerkrade duur puntenverlies opgelopen. Na een 3-0 voorsprong leek de overwinning binnen, maar de Limburgers kwamen ijzersterk terug (3-3).

Tijdens de voorgaande twee seizoenen leed Vitesse een nederlaag in het Parkstad Limburg Stadion en ook nu begon Roda uitstekend aan de wedstrijd. In de twaalfde minuut was Mitchell Donald dicht bij de openingstreffer, maar zijn schot belandde buiten het bereik van Vitesse-doelman Piet Velthuizen op de paal.

Ook daarna bleef de thuisclub domineren, maar in de 26ste minuut kwam Vitesse vanuit het niets op voorsprong. Een voorzet van Renato Ibarra werd ingekopt door Mike Havenaar, die daarbij wel een lichte blessure opliep. De Japanner met Nederlandse roots kon echter verder en zorgde tien minuten later ook voor de 0-2. Na een goede combinatie met Wilfried Bony schoot hij koel binnen.

Het was pas de tweede kans die Vitesse kreeg, maar de ploeg van Rutten handelde uiterst efficiënt. De tweede treffer van de bezoekers kwam als een mokerslag aan bij Roda, dat moest toezien dat Vitesse tien minuten na rust de voorsprong uitbreidde. Na opnieuw een goede voorzet van Ibarra kon Bony vrij inkoppen. Het betekende het negende competitieduel op rij dat de Ivoriaan scoorde en daarmee voerde hij zijn totaal in de competitie op tot dertig.

De wedstrijd leek gelopen, maar een slippertje van Bony leidde de wederopstanding van Roda in. Na knullig balverlies van de spits veroorzaakte Jan-Arie van der Heijden in de 63ste minuut een strafschop, die door Sanharib Malki werd benut. Zeven minuten later maakte Frank Demouge 2-3, waarna een hectische slotfase aanbrak waarin Vitesse goed wegkwam.

Een treffer van Malki werd in de 86ste minuut nog afgekeurd wegens buitenspel en een minuut later haalde Eloy Room - die de geblesseerd geraakte Velthuizen had vervangen - een inzet van Malki van de lijn. De rebound werd door Mikolaj Lebedynski op de paal geschoten. Maar in de slotseconden werd het alsnog 3-3 in Kerkrade, door een treffer van Donald. De middenvelder kopte de rebound binnen nadat Guram Kashia een voorzet tegen de eigen paal had gekopt.

Door het voor de bezoekers dramatische gelijkspel heeft Vitesse nu 61 punten uit dertig wedstrijden. Dat zijn er twee minder dan koploper Ajax, dat zondag op bezoek gaat bij PSV. Roda JC blijft steken op de zestiende plaats, maar verkleinde de achterstand met AZ tot drie punten.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.