Vitesse heeft zondagavond een matige reeks in de Eredivisie doorbroken, hoewel het moeizaam ging tegen RKC Waalwijk. De Arnhemmers kwamen in het Mandemakers Stadion enkele keren goed weg.

RKC Waalwijk
1 - 2
Vitesse
Vitesse

Een van de grootste kansen in de tweede helft was voor RKC-spits Michiel Kramer. Hij had dit seizoen al gescoord tegen AZ (1-0 overwinning) en was tweemaal trefzeker tegen Fortuna Sittard (2-2), maar tegen Vitesse lukte het niet voor de spits van de thuisclub. Twintig minuten voor tijd kreeg hij een grote kans, maar Kramer werkte de bal van dichtbij voorlangs.

Dit gebeurde allemaal bij een 1-2 stand in het voordeel van Vitesse. De formatie uit Gelderland, die komende donderdag tegenover NS Mura staat in de Conference League, was vroeg op voorsprong gekomen. Danilo Doekhi liet zich meteen zien tijdens zijn eerste minuten van het seizoen, met het hoofd maakte hij er in de achtste minuut 0-1 van.

Het antwoord van RKC volgde snel, via Saïd Bakari. Hij maakte twintig minuten na de openingstreffer op heerlijke wijze gelijk, met een kanonskogel liet hij keeper Markus Schubert kansloos. Tien minuten voor rust gaf hij de keeper wel een kans tijdens een nieuwe één-op-één-situatie, waardoor het bij 1-1 bleef in de eerste helft. Vitesse kon een goed resultaat wel gebruiken, voor de interlandperiode had de club met 0-5 en 0-3 verloren van respectievelijk Ajax en Willem II.

Vitesse imponeerde ook niet op bezoek bij RKC, maar had met Oussama Tannane en Riechedly Bazoer nog twee grote troeven op de bank. Tannane kwam na rust in het veld en kort daarna kwam de uitclub weer op voorsprong. Yann Gboho maakte met een van richting veranderd schot zijn eerste doelpunt in de Eredivisie. Dit bleek dus de winnende te zijn, mede door de misser van Kramer twintig minuten voor tijd.

Vitesse verdubbelt door de zege het puntenaantal in de Eredivisie en gaat over RKC heen op de ranglijst. Beide clubs staan in de middenmoot. Voor Vitesse breekt dus een Europese week aan. De Arnhemmers speelden op 7 december 2017 voor het laatst in een Europees hoofdtoernooi. Op die dag werd OGC Nice knap verslagen in de groepsfase van de Europa League, maar de 1-0 zege was toentertijd niet voldoende om de volgende ronde te bereiken.