Vitesse biedt ontmanteld PSV helpende hand

Reacties

Na twee remises weet PSV weer wat winnen is in de Eredivisie. Een fortuinlijke treffer van Guus Til bleek tegen Vitesse genoeg voor de eerste driepunter van 2023.

Vitesse biedt ontmanteld PSV helpende hand
© Pro Shots
PSV
PSV
1 - 0
Vitesse
Vitesse

Met pijn in het hart zag PSV-trainer Ruud van Nistelrooij na Cody Gakpo vrijdag ook Noni Madueke vertrekken uit Eindhoven met de Premier League als bestemming. De spoeling wat aanvallers betreft werd daarmee nog dunner voor de oud-international, die zijn wens aanvallende versterking zag worden verhoord met de komst van Fábio Silva. De Portugees gaat op huurbasis komen van Wolverhampton Wanderers.

Meer extra aanvallende opties zijn geen overbodige luxe voor PSV. Dat werd tegen Vitesse ook duidelijk na een half uur. Luuk de Jong bleek namelijk niet verder te kunnen na een ongelukkige botsing met Melle Meulensteen. De hoofdblessure bij de aanvoerder dwong Van Nistelrooij hem te vervangen door Johan Bakayoko.

De Jong had zich kort voor zijn treurige aftocht van zijn mindere kant laten zien. Op advies van de VAR had scheidsrechter Pol van Boekel in een actie van Mitchell Dijks op Anwar El Ghazi toch genoeg aanleiding gezien PSV een strafschop toe te kennen. Die penalty was echter niet besteed aan De Jong. Na een aarzelende aanloop was zijn inzet te slap om Vitesse-doelman Kjell Scherpen te passeren.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

De strafschop was misschien kenmerkend voor het spel van PSV in de eerste helft. De Eindhovenaren worstelden met Vitesse en met zichzelf, waarbij alleen Xavi Simons zich kon onttrekken aan de malaise. De Oranje-international zorgde in de eerste helft voor de broodnodige creativiteit, maar zijn inbreng was niet genoeg voor een Eindhovens doelpunt.

Die treffer viel vroeg in de tweede helft dan toch in het Philips Stadion. Guus Til, die na het vertrek van Madueke was gepromoveerd tot basiskracht, was de gelukkige. Zijn schot van afstand leek houdbaar voor Scherpen. De grabbelende doelman ging echter in de fout en bood zo PSV de helpende hand. De treffer bleek niet de verlossing voor PSV. De thuisploeg bleef op zoek naar de inspiratie en de creativiteit om Vitesse definitief op de knieën te dwingen.

Met in het achterhoofd de weggegeven zege tegen Fortuna Sittard van vorige week groeide met het naderen van het laatste fluitsignaal de spanning in het Philips Stadion. Ondanks een slotoffensief was Vitesse echter niet bij machte de nederlaag te voorkomen. De Arnhemmers lieten de kansen op de 1-1 onbenut. Matús Bero, Miliano Jonathans en Bartosz Bialek verzuimden PSV te pijnigen.

De wissel van Simons in de slotfase werd met een fluitconcert ontvangen in Eindhoven, waar in de extra tijd de verlossing voor PSV kwam met dank aan Vitesse. Scherpen kwam te laat om de doorgebroken invaller Yorbe Vertessen reglementair af te stoppen en hij moest zijn actie bekopen met een rode kaart. Met het vertrek van de doelman was het pleit beslecht.   

De minimale marge bleek zodoende genoeg voor het in Eindhoven zeer welkome succes. Dankzij de moeizame overwinning is PSV voorlopig de nummer twee in de Eredivisie. De Eindhovenaren staan op twee punten van koploper Feyenoord, dat zondag De Klassieker tegen Ajax wacht. Vitesse blijft door de nederlaag als nummer veertien in de gevarenzone.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2022/2023

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Feyenoord
34
25
7
2
81-30
+51
82
2
PSV
34
23
6
5
89-40
+49
75
3
Ajax
34
20
9
5
86-38
+48
69
4
AZ
34
20
7
7
68-35
+33
67
5
FC Twente
34
18
10
6
66-27
+39
64
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
PSV Nederland

Vitesse Nederland

Vitesse Nederland

Bekijk hier al onze video's
Meer PSV
Meer over PSV
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.