VI's Elftal van het EK: oerdegelijk en creatief in 5-3-2

Reacties

Gedurende het EK deelde VI in totaal 1.374 cijfers uit aan spelers, scheidsrechters en bondscoaches. Na de finale tussen Engeland en winnaar Italië is het tijd om de balans op te maken. Wie is Speler van het Toernooi en welke spelers verdienen een plekje in het Elftal van het EK?

VI's Elftal van het EK: oerdegelijk en creatief in 5-3-2
© Pro Shots

Op die eerste vraag kunnen we best snel antwoord geven, want voor de eindstrijd op Wembley was eigenlijk al duidelijk dat Pedri met de titel van VI's Speler van het Toernooi aan de haal zou gaan. In de toplijsten kwam alleen Marco Verratti nog in aanmerking om de koppositie over te nemen, maar dan had de Italiaanse middenvelder een 10 moeten scoren tijdens de finale. Hij bleef steken op een magere 6,5, waardoor Pedri met de eer aan de haal gaat. De achttienjarige middenvelder van Barcelona blonk uit voor Spanje, maar strandde uiteindelijk in de halve finale tegen eindwinnaar Italië. Door de UEFA werd hij al uitgeroepen tot Young Player of the Tournament

In het eindklassement, met alleen spelers die minimaal vier cijfers kregen dit EK, scoort de talisman van Italië goed. Leonardo Spinazzola schoot uit de startblokken dit EK en was zonder blessure mogelijk bovenaan geëindigd in het klassement. Nu deelt hij het podium met Pedri en nummer drie Federico Chiesa, die met goals tegen Oostenrijk en Spanje een cruciale rol speelde op dit EK.

Eindstand klassement

De podiumplekken hadden we al weggegeven, tijd om het resterende deel van de toptwintig op dit EK weer te geven. Nogmaals: alleen spelers met minimaal vier beoordelingen tijdens het Europees kampioenschap komen in aanmerking voor een plekje in dit klassement.

Niet geheel onverwachts is Italië hofleverancier in de toptwintig. Met liefst zeven spelers, onder wie twee op het podium, is het verschil gemaakt. Spanje levert met Pedri, Sergio Busquets en Dani Olmo drie spelers af, verliezend finalist Engeland ziet Harry Maguire en Luke Shaw op een 7 eindigen.

Naam Land Gemiddelde
1. Pedri Spanje 7,75
2. Leonardo Spinazzola Italië 7,63
3. Federico Chiesa Italië 7,30
4. Giorgio Chiellini Italië 7,25
Luka Modric Kroatië 7,25
6. Patrik Schick Tsjechië 7,20
7. Sergio Busquets Spanje 7,13
Paul Pogba Frankrijk 7,13
9. Vladimir Coufal Tsjechië 7,10
Mikkel Damsgaard Denemarken 7,10
Romelu Lukaku België 7,10
Marco Verratti Italië 7,10
13. Gianluigi Donnarumma Italië 7,07
Jorginho Italië 7,07
15. Dani Olmo Spanje 7,00
Kevin De Bruyne België 7,00
Manuel Locatelli Italië 7,00
Harry Maguire Engeland 7,00
Luke Shaw Engeland 7,00
Yann Sommer Zwitserland 7,00

Het Elftal van het EK

Met bovenstaande toptwintig was het invullen van een Elftal van het EK geen heel lastig karwei en toevallig genoeg speelt dit topelftal met wingbacks. De enige strijd voor een plekje in dit elftal ging tussen Paul Pogba en Busquets, die allebei op een 7,13 eindigden dit EK. Busquets kwam met Spanje echter verder in het toernooi dan Pogba met Frankrijk, tijdens de knock-outfase speelde de middenvelder van Barça een belangrijke rol voor de Spanjaarden. Zodoende blijft het bij een eervolle vernoeming voor Pogba en staat Busquets naast landgenoot Pedri en Luka Modric.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.