Villa en Neymar houden Atlético en Barça in evenwicht

De strijd om de Spaanse Super Cup tussen Atlético Madrid en Barcelona ligt na de eerste wedstrijd nog helemaal open. Neymar bezorgde de Catalanen als invaller een gelijkspel op bezoek in Estadio Vicente Calderón (1-1).

De wedstrijd in Madrid stond vooraf vooral in het teken van het weerzien van David Villa met zijn oude club. De 31-jarige aanvaller kwam in de periode 2010-13 tot 48 doelpunten in 116 officiële duels namens Barça, maar door de komst van Neymar was hij overbodig geworden. Bij Atlético werd Villa de opvolger van de naar AS Monaco vertrokken Radamel Falcao.

Afgelopen zondag wist de topscorer aller tijden in het nationale team van Spanje (56 treffers in 92 interlands) het net nog niet te vinden tijdens zijn competitiedebuut op bezoek bij Sevilla (3-1 winst), maar tegen zijn oude club was het na twaalf minuten raak. Villa zette Atlético met een schitterende volley, op aangeven van Arda Turan, op voorsprong tegen Barcelona.

De bezoekers deden niet onder voor Atlético, maar kregen voor rust nagenoeg geen kansen. Opvallend was dat Lionel Messi - die in het verleden al twintig keer scoorde in duels met Los Colchoneros - een onopvallende wedstrijd speelde. De Argentijnse aanvaller kwam totaal niet in het spel voor en bleef halverwege geblesseerd achter in de kleedkamer.

Met Cesc Fabregas als vervanger van Messi ging Barcelona op jacht naar de gelijkmaker en al snel kreeg de landskampioen ook kansen. Zo kwam Alético goed weg toen scheidsrechter Alberto Undiano Mallenco geen strafschop gaf na een botsing tussen Turan en Fabregas. Kort daarvoor stuitte Alexis Sánchez op Thibaut Courtois, terwijl de doelman van de bekerwinnaar ook redding bracht op een inzet van Andrés Iniesta.

Na een klein uur werd Pedro naar de kant gehaald en kwam Neymar in het veld. Dat bleek een gouden wissel van Barcelona-trainer Gerardo Tata Martino, want acht minuten later zorgde de Braziliaanse aanvaller voor de gelijkmaker. Uit een voorzet van Dani Alves kopte Neymar beheerst 1-1 binnen. Via Alexis kregen de bezoekers nog een mogelijkheid op de zege, maar er kwam uiteindelijk geen winnaar in Madrid.

De return op woensdag 28 augustus (23.00 uur) moet daarom de beslissing brengen wie de Spaanse Super Cup mag bijzetten in de prijzenkast. Barcelona won hem al tien keer, terwijl Atlético Madrid slechts één keer beslag legde op de Supercopa de España.