Victor Wanyama, De Leeuw van Muthurwa brult bij Spurs

Reacties

Op Champions League-speeldagen licht VI telkens een speler uit. In de achtste editie Victor Wanyama, de overmoeibare balveroveraar van Tottenham Hotspur.

Victor Wanyama, De Leeuw van Muthurwa brult bij Spurs

In een kolkend Santiago Bernabéu ziet McDonald Mariga op 22 mei 2010 zijn Internazionale vanaf de reservebank nog de Champions League winnen. Tot een invalbeurt komt de middenvelder die avond niet, een vergelijkbaar hoogtepunt in zijn loopbaan blijft eveneens uit. Waar de inmiddels 29-jarige Keniaan is afgegleden naar Serie B-club Latina, ziet hij zijn jongere broer steeds maar weer een trede hoger klimmen. Victor Wanyama is uitgegroeid tot de trots van de familie, het blok gewapend beton dat voor balans zorgt op het middenveld van Tottenham Hotspur.

Of Roy Keane meer rekening had gehouden met zijn voorbeeldfunctie als hij had geweten dat de jeugd in Kenia meekeek, is maar zeer de vraag. Het was eigenlijk ook niet nodig. Hoe schofterig hard de middenvelder ook speelt, als jongeling kan Wanyama er geen genoeg van krijgen. Vanuit een geïmproviseerde bioscoop in Nairobi ziet hij als tiener zijn Premier League-helden voorbijflitsen. Spelers als Paul Scholes en Robbie Keane hebben een streepje voor bij de voetbalfanaat, maar van het gebuffel van de Ier van United gaat zijn voetbalhart pas echt sneller kloppen.

Wie in Kenia opgroeit en profvoetballer wil worden, begint met een 1-0 achterstand. Grasvelden zijn er amper, voetbalschoenen heeft Wanyama pas na zijn tiende. 'Ik ben niet bang om te proberen, want ik geloof dat falen iets is voor mensen die niet willen vechten', zegt de middenvelder later in een interview me The Guardian.

Vijftien jaar oud is De Leeuw van Muthurwa als hij debuteert voor het nationale elftal van Kenia. Wanyama treedt in de voetsporen van zijn vier jaar oudere broer, McDonald Mariga Wanyama. In het kielzog van zijn broer trekt de jonge Keniaan in 2007 naar Helsingborgs IF. Het is de start van een loopbaan in Europa die later bij Beerschot AC en Celtic een vervolg krijgt. Hoe tevreden de controleur ook is op Celtic Park, als eerste Keniaan de Premier League halen blijft zijn doel. Zijn helden Keane en Scholes achterna.

In de zomer van 2013 is het zover, op aanspraak van manager Mauricio Pochettino trekt Southampton de portemonnee voor Wanyama. De oersterke balveroveraar groeit vervolgens uit tot het kloppende hart van The Saints. Eerst onder de Argentijn, later met Ronald Koeman als manager aan het roer. Na het seizoen 2015/16 laat Wanyama het St. Mary's Stadium achter zich, op weg naar het Tottenham van Pochettino.

Inmiddels heeft Wanyama al geruisloos een basisplaats afgedwongen op White Hart Lane. Tottenham begon dit seizoen nog niet aan een competitiewedstrijd zonder Wanyama binnen de lijnen. In de Champions League liet Pochettino zijn aankoop in de laatste twee duels eveneens starten. Met de omschrijving 'beest' zegt de succesmanager van de Londenaren alles wat er gezegd moet worden over het spel van Wanyama, de in duels haast onklopbare kilometervreter.

Het is voetballen in de geest van Keane. Je als een roofdier over het veld bewegen, loerend op een bal die bij een tegenstander van de voet springt. De Leeuw van Muthurwa kan het inmiddels als geen ander. (Bas van den Hoven)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.