VI PRO kijkt met moderne bril naar klassieke eindtoernooien

Reacties

Nu er voorlopig geen bal rolt, grijpt VI PRO de gelegenheid aan om met een nieuwe bril te kijken naar oude eindtoernooien van Oranje. In deze 148-pagina's tellende special worden mythes ontrafeld en nieuwe waarheden onthuld over het Nederlands elftal.

VI PRO kijkt met moderne bril naar klassieke eindtoernooien

Toen we vorig jaar voor het eerst een VI PRO-special maakten, kozen we bewust voor de ‘toekomst van het voetbal’ als thema. Omdat we op VI PRO veel schrijven over ontwikkelingen in het voetbal leek ons dat een perfect onderwerp. Daarom lijkt het in eerste instantie misschien vreemd dat dit nummer over het verleden gaat. De associatie tussen een digitaal medium en toernooien uit een ver verleden is niet natuurlijk gelegd.

Toch voelt het voor ons logisch om uit te pakken met een groot Oranje-nummer waarin we alle eindtoernooien sinds 1974 behandelen. Van onze leden krijgen we - zeker nu de bal even niet rolt - geregeld de vraag om met de methoden van nu de blik op het verleden te richten. Deze voetballoze periode geeft ons een goed excuus om dit te doen. Het verleden opnieuw ontdekken door daar met een frisse blik naar te kijken.

Daarbij hebben we dankbaar gebruik gemaakt van het werk van Opta Sports. Onze vaste dataleverancier heeft cijfers verzameld van historische eindtoernooien, waardoor we met een nieuwe bril kunnen kijken naar oude gebeurtenissen. Zo waren we verrast toen we zagen dat Oranje op het gebied van overtredingen en kaarten een negatieve uitschieter is, ondanks het positieve voetbalimago dat we ons als voetballand graag aanmeten. Dat was slechts een van de vele opvallende gegevens die we dankzij Opta naar boven haalden. We konden het daarom niet laten om op basis van data het beste Nederlands elftal ooit samen te stellen.

Daarnaast zijn we in onze archieven gedoken voor gesprekken met de succesvolle EK-lichting en oude interviews met Rinus Michels, die zowel de grondlegger van het voetbal van 1974 als dat van 1988 is. Maar er is vooral veel nieuw materiaal, zoals een diepte-interview met Bert van Marwijk over de finaleplaats van 2010 en een dialoog tussen Donny van de Beek en Ronald de Boer over de geheimen van de verschillende rollen op het middenveld. Of denk aan het verhaal waarin de vraag centraal staat wat er op eerdere toernooien was gebeurd wanneer er toen al een VAR was geweest. Al deze verhalen dienen hetzelfde doel: een nieuwe blik op het verleden, zodat straks met de juiste kennis richting de toekomst gewerkt kan worden. Eigenlijk helemaal niet gek veel anders dan bij onze vorige VI PRO-special.

De cover van de VI PRO-special.
De cover van de VI PRO-special.

De VI PRO-special is hier nu al te bestellen en ligt vanaf 24 maart in de winkels.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.