VI Live: blik terug op een enerverende dag vol voetbal

Om ook tijdens wedstrijden op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen is er VI Live, waar het (inter)nationale voetbal op de voet gevolgd wordt.

23.01 uur: IVOORKUST WINT DE AFRIKA CUP
Na een krankzinnige strafschoppenserie legt Ivoorkust beslag op de Afrika Cup. Boubacar 'Copa' Barry eiste de hoofdrol voor zich op. De keeper schiet de beslissende strafschop binnen tegen Ghana, nadat hij kort daarvoor de inzet van zijn collega-doelman Brimah Razak had gekeerd.

LANDGENOTEN: Benfica, waar Ola John in de 64ste minuut van het veld werd gehaald, heeft in extremis een nederlaag op bezoek bij rivaal Sporting Lissabon voorkomen. Jefferson Nascimento zette de thuisclub in de 87ste minuut op voorsprong, maar Jardel bepaalde in de extra speeltijd de eindstand op 1-1.

22.53 uur: EINDSTAND OLYMPIQUE LYON - PARIS SAINT-GERMAIN 1-1
Ook in Frankrijk wordt er afgefloten bij het duel tussen Olympique Lyon en Paris Saint-Germain. De topper eindigt in een gelijkspel, waardoor Lyon koploper blijft.

22.49 uur: EINDSTAND ATHLETIC DE BILBAO - BARCELONA 2-5
Het is afgelopen in San Mamés. Barcelona wint en nadert Real Madrid tot op één punt.

22.42 uur: PEDRO SCOORT NA HOOGSTANDJE MESSI
Nu is de wedstrijd zeker beslist. Via invaller Pedro komt Barcelona op een 5-2 voorsprong. Aan het doelpunt gaat een geweldige actie vooraf van Lionel Messi, die Sergio Busquets met een leep balletje wegstuurt.

22.38 uur: EINDSTAND INTERNAZIONALE - PALERMO 3-0
Na drie competitieduels zonder zege wint Internazionale weer eens. Mede dankzij twee doelpunten van Mauro Icardi wordt Palermo verslagen.

22.31 uur: RODE KAART ETXEITA
Athletic de Bilbao moet verder met tien man na een rode kaart voor Xabier Etxeita na een harde overtreding op Luis Suarez.

22.30 uur: STRAFSCHOPPEN IN BATA
Ook in de verlenging scoren Ivoorkust en Ghana niet, waardoor een strafschoppenserie voor de beslissing moet zorgen.

22.23 uur: BILBAO HAAKT TOCH WEER AAN
Het houdt maar niet op in Bilbao! Nu is het alweer 2-4 dankzij Aritz Aduriz. En we hebben nog een kwart wedstrijd te gaan.

22.20 UUR: BARÇA BESLIST HET
En meteen ook maar de 1-4, wat een wedstrijd! Neymar tekent voor de definitieve nekslag van Athletic de Bilbao.

22.18 uur: BARCELONA OP 1-3
Die spanning duurde niet lang. Uit een voorzet van Luis Suarez schiet Lionel Messi de bal in. Deze gaat via Oscar de Marcos in het eigen doel: 1-3.

22.16 uur: ATHLETIC DE BILBAO KOMT TERUG
De spanning is terug in het nieuwe San Mamés! Mikel Rico tekent voor 1-2.

21.51 uur: RUSTSTAND OLYMPIQUE LYON - PARIS SAINT-GERMAIN 1-0
Door een treffer van Clinton Njie staat de koploper in eigen huis op voorsprong tegen de Parijse miljoenenploeg.

21.51 uur: VERLENGING BIJ IVOORKUST EN GHANA
Geen doelpunten in de reguliere speeltijd van de Afrika Cup-finale tussen Ivoorkust en Ghana. Een verlenging moet er dus aan te pas komen.

21.49 uur: RUSTSTAND SPORTING LISSABON - BENFICA 0-0

21.46 uur: RUSTSTAND ATHLETIC DE BILBAO - BARCELONA 0-2

21.34 uur: RUSTSTAND INTERNAZIONALE - PALERMO 1-0
Het is rust in Milaan, door een doelpunt van Freddy Guarín leidt Inter met 1-0.

21.26 uur: SUAREZ TEKENT VOOR 0-2
Hij hikte er een tijdje tegenaan, maar eindelijk is daar de derde competitiegoal voor Luis Suarez! De ex-Ajacied schiet raak vanaf de rand van het strafschopgebied: 0-2 voor Barcelona.

21.16 uur: MESSI SCOORT
Net binnen het kwartier opent Lionel Messi de score bij Athletic de Bilbao: 0-1 voor Barcelona. Een vrije trap van de Argentijn wordt door de muur van richting veranderd.

21.00 uur: AFTRAP ATHLETIC DE BILBAO – BARCELONA
Barça-trainer Luis Enrique laat op bezoek bij de nummer dertien niets aan het toeval over en begint met een sterke formatie. Dat betekent een voorhoede met Lionel Messi, Luis Suarez en Neymar. Andrés Iniesta begint op de bank.

Opstelling Barcelona: Bravo; Dani Alves, Piqué, Mathieu, Jordi Alba; Rakitic, Busquets, Xavi; Messi, Suarez, Neymar.

21.00 uur: AFTRAP OLYMPIQUE LYON – PARIS SAINT-GERMAIN
In Frankrijk hebben ze het mooiste (hopelijk) tot het laatst bewaard. Het gat tussen koploper Lyon en nummer drie PSG is slechts twee punten, beide ploegen treffen elkaar in Lyon. Bij de bezoekers zit  Gregory van der Wiel op de bank.

21.00 uur: AFTRAP SPORTING LISSABON – BENFICA
En ook in Portugal staan de koploper en nummer drie tegenover elkaar, alleen dit keer is de uitploeg de lijstaanvoerder. Sporting Lissabon wil het gat van zeven punten met Benfica verkleinen. Ola John begint in de basis bij laatstgenoemde club.

20.46 uur: RUSTSTAND IVOORKUST - GHANA 0-0
Nog geen beslissing halverwege de finale van de strijd om de Afrika Cup. Ghana was nog het dichtst bij een doelpunt, maar de inzet van Christian Atsu belandde op de paal.

20.45 uur: AFTRAP INTERNAZIONALE - PALERMO
De thuisploeg wist slechts twee van de laatste elf competitiewedstrijden te winnen en staat mede daardoor dertiende. Palermo is daarentegen goed bezig de laatste weken. Kan het Inter van Roberto Mancini de negatieve spiraal doorbreken?

LANDGENOTEN: Ibrahim Afellay heeft met Olympiakos Piraeus een punt overgehouden aan het uitduel met PAOK Saloniki, waar Hedwiges Maduro ontbrak met een armblessure. De topper in Griekenland eindigde zoals hij begon: 0-0.

20.00 uur: AFTRAP IVOORKUST - GHANA
De finale van de strijd om de Afrika Cup is begonnen. Wie wint er? Ghana of Ivoorkust?

LANDGENOTEN: Bram Nuytinck heeft tijdens de 2-0 uitzege van Anderlecht op Cercle Brugge zijn rentree gemaakt. De verdediger stond sinds oktober aan de kant met een teenblessure, maar kreeg na vier maanden weer eens speeltijd.

19.24 uur: FC AUGSBURG - EINTRACHT FRANKFURT 2-2
FC Augsburg speelt voor het eerst dit seizoen gelijk in de Bundesliga. Aanvoerder Paul Verhaegh viel bij Augsburg uit met een liesblessure.

19.06 uur: EINDSTAND WEST HAM UNITED - MANCHESTER UNITED 1-1
Het Manchester United van manager Louis van Gaal neemt een punt mee uit Londen, waar Daley Blink kort voor tijd gelijk maakt tegen West Ham United. De bezoekers eindigen de wedstrijd overigens met tien man na twee keer geel voor Luke Shaw.

19.03 uur: BLIND REDT PUNT VOOR VAN GAAL
West Ham United leek op weg naar de overwinning, maar kort voor tijd maakt Daley Blind namens Manchester United gelijk.

18.35 uur: EINDSTAND FC GRONINGEN - AZ 2-4
AZ zegeviert na een spectaculaire comeback in Groningen. De Alkmaarders staan nu vierde in de Eredivisie.

18.25 uur: HENRIKSEN BESLIST WEDSTRIJD
AZ beslist via een dodelijke counter de wedstrijd. Op aangeven van Steven Berghuis is het Markus Henriksen die het vonnis velt over FC Groningen: 2-4.

18.20 uur: GOAL WEST HAM
Hij hing al even in de lucht, maar daar is dan de openingsgoal van West Ham United. Cheikhou Kouyaté krijgt in het strafschopgebied alle tijd en schiet raak: 1-0.

18.18 uur: RUSTSTAND FC AUGSBURG - EINTRACHT FRANKFURT 2-1
FC Augsburg leidt met 2-1 en ligt op koers om de derde plek in de Bundesliga te pakken.

18.08 uur: COMEBACK AZ COMPLEET
AZ heeft het voor elkaar gekregen. De Alkmaarders buigen een 2-0 achterstand om in een 3-2 voorsprong. Markus Henriksen schiet de derde treffer van AZ tegen de touwen.

18.02 uur: GELIJKMAKER AZ
AZ komt op gelijke hoogte tegen FC Groningen: 2-2. Robert Mühren mist aanvankelijk een grote kans dankzij een uitstekende redding van Sergio Padt. Bij de corner die daarop volgt is het alsnog raak via Jeffrey Gouweleeuw.

18.01 uur: RUSTSTAND WEST HAM UNITED - MANCHESTER UNITED 0-0
Er is halverwege nog niet gescoord op Upton Park en daar mogen vooral de bezoekers blij mee zijn. Doelman David De Gea van Manchester United verricht twee uitstekende reddingen, waarmee hij West Ham United vooralsnog van scoren houdt.

17.33 uur: RUSTSTAND FC GRONINGEN - AZ 2-1
Vlak voor rust brengt Steven Berghuis de spanning terug in de wedstrijd door 2-1 te maken. AZ mag in de tweede helft daardoor nog hopen op een goed resultaat.

17.30 uur: AFTRAP FC AUGSBURG - EINTRACHT FRANKFURT
Paul Verhaegh start in de basis bij FC Augsburg, dat bij winst derde komt te staan in de Bundesliga.

17.26 uur: EINDSTAND WERDER BREMEN - BAYER LEVERKUSEN 2-1
Werder Bremen wint voor de derde keer op rij en klimt naar de achtste plaats in de Bundesliga en lijkt daardoor niet meer te hoeven vrezen voor degradatie. Bayer Leverkusen blijft zesde staan.

17.23 uur: GOAL DE LEEUW
Daar is de 2-0 van FC Groningen. AZ-doelman Esteban laat een hard schot van Maikel Kieftenbeld los en Michael de Leeuw profiteert door binnen te tikken.

17.15 uur: WEST HAM - MANCHESTER UNITED BEGONNEN
Er is afgetrapt in Londen, Manchester United gaat met Daley Blind én Robin van Persie in de basis op jacht naar de drie punten.

16.55 uur: GOAL GRONINGEN
Een vrije trap van Tjaronn Chery belandt via de muur van AZ achter doelman Esteban. FC Groningen staat op een 1-0 voorsprong. Steven Berghuis krijgt de treffer op zijn naam.

16.45 uur: AFTRAP FC GRONINGEN – AZ
Robert Mühren vervangt in de punt van de aanval van AZ Aron Jóhannsson, die een enkelblessure heeft.

De opstellingen:
FC Groningen: Padt; Hateboer, Botteghin, Van der Laan, Kappelhof; Chery, Tibbling, Kieftenbeld, Rusnak; Mahi, De Leeuw.
AZ: Esteban; Johansson, Gouweleeuw, Hoedt, Poulsen; Henriksen, Dos Santos, Gudelj; Berghuis, Mühren, Hupperts.

16.19 uur: EINDSTAND GO AHEAD EAGLES - AJAX 1-2
Met het nodige geluk wint Ajax na drie wedstrijden weer eens in de Eredivisie. Een eigen doelpunt van Wesley Verhoek zorgt voor de beslissing tijdens het uitduel met Go Ahead Eagles.

16.17 uur: EINDSTAND WILLEM II - HERACLES ALMELO 3-0
Willem II heeft thuis geen kind aan Heracles Almelo en wint ruim, waardoor de Tilburgers mogen hopen op een plek in de play-offs om Europees voetbal.

16.16 uur: RUSTSTAND WERDER BREMEN - BAYER LEVERKUSEN 2-1
Werder Bremen leidt tegen Bayer Leverkusen, dat via Hakan Calhanoglu kort voor rust iets terugdoet. Davie Selke en Zlatko Junuzovic scoorden namens de thuisclub.

16.13 uur: AJAX DANKT VAN DER HART
Vanuit het niets komt Ajax weer op voorsprong in Deventer. Doelman Mickey van der Hart van Go Ahead Eagles, dat hem huurt van de Amsterdammers, trapt over een terugspeelbal van Wesley Verhoek heen en ziet de bal in het doel achter hem rollen.

16.08 uur: HERACLES BUIGT VERDER
Jeroen Veldmate maakt de middag voor Heracles Almelo nog wat dramatischer. Zonder dat een tegenstander in de buurt is, schiet hij de bal in eigen doel. Willem II leidt met 3-0.

16.02 uur: GELIJKMAKER OVERGOOR
Daar is de 1-1 van Go Ahead Eagles. Een geweldige knal van Sjoerd Overgoor laat doelman Jasper Cillessen kansloos. Ajax lijkt voor het vierde duel op rij zonder zege te blijven.

Sampdoria - Sassuolo 1-1

Dankzij een treffer van Adem Ljajic acht minuten voor rust leidt AS Roma halverwege het uitduel met Cagliari. Napoli leidt thuis tegen Udinese. Dries Mertens nam al na acht minuten het eerste doelpunt voor zijn rekening.

15.30 uur: AFTRAP WERDER BREMEN - BAYER LEVERKUSEN

15.17 uur: RUSTSTAND GO AHEAD EAGLES - AJAX 0-1
Ajax leidt halverwege tegen Go Ahead Eagles. Het gaat nog niet soepel, maar de Amsterdammers lijken toch op weg naar de tweede zege van 2015.

15.16 uur: RUST IN TILBURG
Willem II kan met een gerust hart de kleedkamer opzoeken na een eerste helft tegen Heracles Almelo, dat nog 45 minuten heeft om beter voor de dag te komen én de schade te repareren (2-0).

15.08 uur: WILLEM II VERGROOT MARGE
Heracles lijkt al verslagen. De bal komt dan misschien wat gelukkig voor de voeten van Robbie Haemhouts, maar de inzet van de Belg van Willem II is overtuigend; 2-0.

15.05 uur: AFTRAP NEWCASTLE UNITED - STOKE CITY
Newcastle United is met Vurnon Anita, Daryl Janmaat en Tim Krul in de basis begonnen aan het thuisduel met Stoke City waar Erik Pieters ontbreekt met een blessure. SIem de Jong is er bij de thuisclub ook nog niet bij.

15.00 uur: AFTRAP SERIE A
Cagliari - AS Roma
Empoli - Cesena
Napoli - Udinese
Sampdoria - Sassuolo

In de 22ste speelronde van de Serie A hoopt AS Roma de achterstand op koploper Juventus te verkleinen naar zeven punten. Dan moet er wel gewonnen worden op bezoek bij Cagliari. Jonathan de Guzman begint op de bank bij Napoli, dat het thuis opneemt tegen Udinese.

14.54 uur: AJAX SCOORT WEER
Ajax heeft een einde gemaakt aan de reeks van drie wedstrijden (in totaal 294 minuten) zonder doelpunt. Op aangeven van Ricardo Kishna tikt Anwar El Ghazi de openingstreffer tegen Go Ahead Eagles binnen: 0-1. Lasse Schöne speelde als valse spits een belangrijke rol in aanloop naar het doelpunt.

LANDGENOTEN: Ryan Babel heeft dan wel gescoord voor Kasimpasa, maar de aanvaller beleefde met landgenoot Ryan Donk een beroerde middag in Turkije. Mersin Idmanyurdu liep namelijk na de aansluitingstreffer van Babel (de 3-2) weg naar en 6-2 overwinning.

14.46 uur: ARMENTEROS BREEKT BAN TEGEN HERACLES
Samuel Armenteros zet een dominant Willem II op voorsprong tegen zijn oude club Heracles Almelo. De Tukkers claimen buitenpel, maar aanvoerder Mark-Jan Fledderus heft dat op.

14.30 uur: AFTRAP GO AHEAD EAGLES – AJAX
Kan Ajax tegen Go Ahead Eagles een einde maken aan de reeks van drie wedstrijden zonder zeges en doelpunten? Davy Klaassen is bij de Amsterdammers de controlerende middenvelder, zoals adviseur Johan Cruijff eerder in zijn column suggereerde.

Go Ahead Eagles: Van der Hart; Nieuwpoort, Vriends, Van der Linden, Schenk; Rijsdijk, Overgoor, Duits; Verhoek, Plet, Türüç.
Ajax: Cillessen; Van Rhijn, Van der Hoorn, Viergever, Boilesen; Bazoer, Klaassen, Sinkgraven; El Ghazi, Schöne, Kishna.

14.30 uur: AFTRAP WILLEM II – HERACLES ALMELO
Jerson Cabral heeft een basisplaats veroverd bij Willem II, dat thuis Heracles Almelo ontvangt. De bezoekers treden met hetzelfde elftal aan dat midweeks een punt pakte tegen FC Groningen (2-2).

Willem II: Lamprou; Van der Struijk, D. Wuytens, Peters, Dijks; Haemhouts, Braber, S. Wuytens; Cabral, Armenteros, Andrade.
Heracles Almelo:
Telgenkamp; Breukers, Schenkeveld, Veldmate, Aktaou; Cziommer, Bruns, Fledderus; Linssen, Weghorst, Darri.

14.25 uur: EINDSTAND FIORENTINA - ATALANTA BERGAMO 3-2
Fiorentina wint met 3-2 van Atalanta Bergamo. Opvallend genoeg bleef Urby Emanuelson negentig minuten op de reservebank bij de bezoekers.

14.23 uur: EINDSTAND FEYENOORD - SC CAMBUUR 2-1
Feyenoord wint thuis met 2-1 van SC Cambuur en neemt de derde plaats in de Eredivisie weer over van PEC Zwolle. Anass Achahbar maakte in de slotfase nog bijna de 3-1, maar zijn poging strandde in het zijnet.

13.50 uur: CAMBUUR TERUG
Is er toch nog hoop voor Cambuur? Koud in het veld tekent Martijn Barto voor de 2-1.

13.46 uur: EINDE AAN FRIESE ILLUSIES
Voor SC Cambuur lijkt de hoop op een stunt in De Kuip verdwenen. Bartolomew Ogbeche krijgt een rode kaart na een overtreding op Anass Achahbar. Scheidsrechter Kevin Blom is doof voor het Friese protest. De Nigeriaan mist daardoor ook de Friese derby van volgende week.

13.35 uur: FEYENOORD START FURIEUS
Een spervuur van Feyenoord op het doel van SC Cambuur, en uiteindelijk buigen de Friezen. Jens Toornstra zorgt voor de beslissende inzet die onderweg door de opkrabbelende Colin Kazim-Richards met zijn bovenlichaam van richting wordt veranderd.

13.33 uur : ACHAHBAR TERUG
Feyenoord-trainer Fred Rutten brengt Anass Achahbar voor Jean-Paul Boëtius. Voor de invaller betekent het zijn eerste optreden in de Rottedramse hoofdmacht sinds 27 janauri 2013.

13.17 uur: RUST IN DE KUIP
Feyenoord overtuigt niet, krijgt wel genoeg grote kansen en gaat met een 1-0 voorsprong de rust in tegen Cambuur.

13.16 uur: RUSTSTAND FIORENTINA - ATALANTA BERGAMO 1-1

13.15 uur: AJAX START MET VIERGEVER
Bij Ajax is Nick Viergever in het centrum van de defensie de vervanger van de geschorste Niklas Moisander. Joël Veltman, die terugkeert van een hamstringblessure, start op de reservebank. Davy Klaassen keer terug op het middenveld en daardoor verliest Jaïro Riedewald zijn basisplaats. Riechedly Bazoer is de verdedigende middenvelder bij de Amsterdammers. Lasse Schöne speelt opnieuw als valse spits. Lucas Andersen is ziek en zit niet bij de selectie.

De opstelling: Cillessen; Van Rhijn, Van der Hoorn, Viergever, Boilesen; Klaassen, Bazoer, Sinkgraven; El Ghazi, Schöne, Kishna.

13.13 uur: GOAL IN DE KUIP
Feyenoord breekt dan eindelijk de ban via Karim El Ahmadi, die van dichtbij binnenschiet en daarmee voor het eerst in competitieverband scoort in De Kuip sinds oktober 2011.

12.30 uur: AFTRAP FEYENOORD – SC CAMBUUR
Feyenoord won in Rotterdam tot dusverre altijd van SC Cambuur. Krijgt die reeks vandaag een vervolg?

Opstellingen:
Feyenoord: Vermeer; Boulahrouz, Van beek, Kongolo, Nelom; Clasie, Immer, El Ahmadi; Toornstra, Kazim-Richards, Boëtius.
SC Cambuur: Nienhuis; Droste, Mac-Intosch, Andriuskevicius, Bijker; El Makrini, Van de Streek, Bakker; Rosheuvel, Ogbeche, De Ridder.

12.30 uur: AFTRAP FIORENTINA – ATALANTA BERGAMO
Urby Emanuelson zit op de bank bij Atalanta Bergamo dat uit tegen Fiorentina speelt.

11.30 uur: OPSTELLINGEN FEYENOORD EN CAMBUUR
Over een uur begint Feyenoord in De Kuip tegen SC Cambuur. Trainer Fred Rutten ziet geen aanleiding na het verlies bij SC Heerenveen om zijn ploeg te wijzigen. Zijn Friese collega Henk de Jong voerde wel de nodige aanpassingen door, deels noodgedwongen aangezien Etiënne Reijen (schorsing) en Marlon Perreira (bovenbeenblessure) niet inzetbaar zijn. Op het middenveld nemen Erik Bakker en Sander van de Streek de plaatsen in van Martijn Barto en Sinan Bytyqi, die op de bank beginnen in Rotterdam.

Feyenoord: Vermeer; Boulahrouz, Van beek, Kongolo, Nelom; Clasie, Immers, El Ahmadi; Toornstra, Kazim-Richards, Boëtius.

Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht in het VI Matchcenter.