Verstoten Ilaix blikt terug op pijnlijk vertrek bij Barcelona

Reacties

Ilaix Moriba brak vorig seizoen door in het eerste elftal van Barcelona en leek een glansrijke toekomst tegemoet te gaan bij de Spaanse topclub, maar omdat hij geen akkoord wist te bereiken over een nieuw contract, werd hij dinsdag verkocht aan RB Leipzig. Aan zijn laatste weken bij Barcelona heeft de talentvolle middenvelder een slecht gevoel overgehouden.

Verstoten Ilaix blikt terug op pijnlijk vertrek bij Barcelona
© Pro Shots

Ilaix stond al jaren bekend als een van de grootste parels van La Masía, de jeugdopleiding van Barcelona, en maakte in februari zijn debuut in het eerste elftal. De middenvelder was toen direct goed voor een assist tegen Deportivo Alavés. Een paar weken later scoorde Ilaix in de 0-2 zege op Osasuna en was zijn naam definitief gevestigd. Koeman deed uiteindelijk in veertien competitiewedstrijden een beroep op de jongeling, die zich steeds erg dankbaar opstelde voor de kansen die hij kreeg van zijn trainer.

Barcelona hoopte de komende jaren te kunnen gaan genieten van Ilaix, maar de onderhandelingen over een verlenging van zijn in 2021 aflopende contract verliepen zeer moeizaam. Volgens Spaanse media waren de hoge eisen van de zaakwaarnemer van de jongeling de complicerende factor. Ilaix werd teruggezet naar het tweede elftal en Koeman sprak zijn teleurstelling uit. 'Ik geloof meer in voetbal dan in geld', bromde de oefenmeester.

Het werd duidelijk dat een contractverlenging er niet in zat en dus ging Barcelona op zoek naar een koper voor Ilaix. Die werd gevonden in Duitsland: Leipzig betaalde zestien miljoen euro voor de middenvelder, die via verschillende bonussen nog zes miljoen euro extra bij elkaar kan voetballen voor zijn oude club. Barcelona heeft tevens een doorverkooppercentage van tien procent bedongen.

Woensdag werd Ilaix gepresenteerd bij zijn nieuwe werkgever. 'Het was voor mij heel moeilijk om Barcelona te verlaten', zei de middenvelder, die werd geboren in Guinee, maar al als peuter naar Spanje verhuisde. 'De club, maar ook de stad. De afgelopen maanden waren de zwaarste van mijn leven. Dat geldt overigens ook voor mijn familie.'  (tekst gaat door onder de tweet)

Ilaix Moriba werd door boze Barcelona-fans racistisch bejegend:

Ilaix baalt ervan dat hij en zijn management als hebzuchtig zijn weggezet. 'We hebben in de afgelopen periode veel moeten doorstaan', stelde de jongeling. 'Er werden gewoon leugens verteld. We zijn altijd rustig gebleven, ook al was niet altijd alles even netjes. Nu kijk ik uit naar dit avontuur bij Leipzig. Het door de club gepresenteerde project en de positieve ontwikkeling van jonge spelers sprak mij enorm aan.'

Ilaix zou in principe volgende week zaterdag zijn debuut kunnen maken voor Leipzig, in de competitietopper tegen Bayern München. Het is echter maar de vraag of de middenvelder dit duel gaat halen: Ilaix geeft toe dat hij na een moeizame voorbereiding, waarin hij dus niet welkom was bij de groep van Koeman, nog niet honderd procent fit is. Bij Leipzig heeft hij voor vijf jaar getekend.

In februari leek Barcelona nog de hoofdprijs te kunnen vangen voor Ilaix Moriba. Het liep dus anders.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.