Vermoeid AZ houdt kampioensdroom levend

AZ blijft in de achtervolging op Ajax en koploper PSV. De Alkmaarders speelden moeizaam tegen Vitesse. Ondanks een numerieke meerderheid kwam AZ niet verder dan een enkel doelpunt: 1-0.

AZ had in de eerste helft de handen vol aan Vitesse. De Arnhemmers speelden gegroepeerd en de spitsen Mads Junker en Dank Lazovic waren een aantal keren dreigend. Probleem bij de gasten was alleen dat de aanvallers weinig steun kregen, waardoor Vitesse niet echt gevaarlijk kon worden.

Ook AZ kwam nauwelijks in de buurt van het vijandelijke doel. De Alkmaarders speelden in een te laag tempo om de Arnhemse muur te slechten. Dat de ban gebroken werd door een benutte strafschop was wat dat betreft illustratief voor de wedstrijd. Purrel Fränkel liep Shota Arveladze omver en de Georgiër benutte zelf de door scheidsrechter Roelof Luinge toegekende penalty: 1-0.

Vitesse schoot zichzelf verder in de voet door vlak na rust een rode kaart te scoren. Invaller Siebe Blondelle stond iets meer dan drie minuten op het veld toen hij onder de ogen van Luinge een klap uitdeelde aan Grétar Steinsson. Het eenrichtingsverkeer was vanaf dat moment compleet.

Wellicht dat de wedstrijd tegen Werder Bremen van drie dagen eerder en het warme weer AZ parten speelden, want de Alkmaarders overtuigden geen moment. Tegen tien man maakte de ploeg van Louis van Gaal geen tweede goal en schiep het zich zelfs nauwelijks kansen.

Door de winst van AZ komt de ploeg weer op gelijke hoogte met Ajax en op twee punten van koploper PSV.