Verlosser Jesus rechtvaardigt omstreden keuze Guardiola

Manchester City is de nieuwe nummer drie van de Premier League. De ploeg van manager Pep Guardiola won door een zeer late goal met 2-1 van Swansea City en stootte Arsenal, dat verloor van Chelsea, van de derde plek.

Guardiola koos ook tegen Swansea City - waar Leroy Fer een basisplaats had en Luciano Narsingh inviel - voor Willy Caballero als doelman, waarmee Claudio Bravo definitief veroordeeld lijkt tot een plek op de bank. De meest opvallende keuze was echter die voor Gabriel Jesus in de spits. De Braziliaanse sensatie hield de topfitte Sergio Agüero, jarenlang toch de sterspeler van City, voor de tweede wedstrijd op rij op de bank.

Gabriel Jesus betaalde het vertrouwen van Guardiola dubbel en dwars uit. Na een fraaie actie van David Silva belandde de voorzet van de Spanjaard via Raheem Sterling voor de voeten van de negentienjarige aanvalsleider, die City met een volley op voorsprong schoot: 1-0. Gabriel Jesus en Yaya Touré kregen ieder nog twee goede kansen om de score voor rust uit te bouwen, maar Swansea hield de schade beperkt.

Dat bleek na rust goud waard. Swansea kwam veel sterker voor de dag en dwong Caballero al vroeg tot een fraaie redding na een vrije trap van Gylfi Sigurdsson. Aan de andere kant raakte Leroy Sané de paal, maar het was toch Swansea dat tien minuten voor tijd tot scoren kwam. Een schuiver van Sigurdsson - aangespeeld door Narsingh - vanaf twintig meter trof doel, maar onhoudbaar leek de bal allerminst.

De fout van Caballero kwam City echter niet duur te staan. Swansea werd namelijk wederom het slachtoffer Gabriel Jesus. De Braziliaanse sensatie kopte in de extra tijd in eerste instantie op Lukasz Fabianski, maar tikte in de rebound alsnog binnen: 2-1. City stijgt door de zege naar de derde plek en passeert Arsenal. De ploeg heeft 49 punten na 24 wedstrijden, tien punten minder dan koploper Chelsea. Swansea staat zeventiende met 21 punten, op slechts één punt boven de degradatiezone.