'Vergeten' Vejinovic hervindt voetbalgeluk bij het AZ van Polen

Reacties

Tien seizoenen liep Marko Vejinovic rond op de Nederlandse velden, maar vorig seizoen vertrok de nu 29-jarige middenvelder plots via de achterdeur. De Nederlander met Servische roots raakte na een zware knieblessure uit beeld bij AZ, maar hervindt nu zijn voetbalgeluk bij Arka Gdynia in Polen.

'Vergeten' Vejinovic hervindt voetbalgeluk bij het AZ van Polen
© Pro Shots

Uitgerekend in de regioderby tegen Lechia Gdansk deed Vejinovic van zich spreken. Het duurde weliswaar 98 minuten, maar het publiek juichte er niet minder hard om. In de absolute slotseconde van het beladen treffen kwam de bal voor de voeten van Vejinovic, die vanaf randje strafschopgebied snoeihard raakschoot. Het zijn acties die Nederlandse voetballiefhebbers ongetwijfeld nog helder op het netvlies hebben staan, want in de loop der jaren ontwikkelde de geboren Amsterdammer zich in de Eredivisie tot vrijetrappenspecialist.

Met zijn treffer tekende hij voor de gelijkmaker. 'De ontlading na mijn goal was enorm, want het voetbal wordt hier echt intens beleefd door de supporters', zo vertelt Vejinovic. 'De fans van Arka en Lechia liggen elkaar niet, vandaar dat er ook geen supporters van de tegenstander aanwezig mochten zijn in ons stadion.' Het gevoel was even fantastisch, zo vertelt Vejinovic, maar eigenlijk had zijn ploeg – met het oog op de ranglijst – behoefte aan een overwinning. Vejinovic' team, afkomstig uit het gelijknamige Gdynia, staat momenteel in de onderste regionen van de ranglijst.

Inmiddels speelt hij in Polen, maar in de Eredivisie kwam Vejinovic onder meer uit voor Feyenoord.
© Pro Shots
Inmiddels speelt hij in Polen, maar in de Eredivisie kwam Vejinovic onder meer uit voor Feyenoord.

De geboren Amsterdammer, zoon van Servische ouders, speelde bijna zijn hele voetballeven in Nederland. Bijna, want precies tien jaar na zijn officiële debuut als profvoetballer in het shirt van AZ werd hij vorig seizoen door de Alkmaarders verhuurd aan Arka Gdynia, een club actief op het hoogste niveau in Polen. Onder de vleugels van trainer Peter Bosz groeide hij van flegmatieke spelmaker bij Heracles Almelo uit tot regisseur voor de defensie van Vitesse.

Het leverde hem na een uitstekend seizoen 2014/15 met liefst tien treffers een transfer op naar Feyenoord. Bij de Rotterdammers had Vejinovic moeite aan de verwachtingen te voldoen en na twee seizoenen keerde hij terug bij AZ, de club waar het voor hem allemaal begon. Daar sloeg na zeven wedstrijden het noodlot toe, toen hij juist in het duel met Feyenoord zijn voorste kruisband afscheurde.

Na een maandenlange revalidatie speelde hij vorig seizoen slechts vier competitiewedstrijden namens de Alkmaarders en dus besloot hij eind februari naar Polen te verkassen. Daar ontpopte hij zich in dat halve jaar tot publiekslieveling van de fanatieke aanhang van de club. Sinds afgelopen zomer staat hij vast onder contract in Gdynia. 'Hier voelde ik me voor het eerst sinds heel lange tijd weer echt voetballer. Allereerst natuurlijk doordat ik aan spelen toekom, maar ook omdat ik waardering voel van de mensen rondom de club. Dan besef je pas weer hoe geweldig het is om dag in dag uit voetballer te mogen zijn. Dat heb ik de afgelopen jaren gemist.'

Zijn knie, daar heeft Vejinovic eigenlijk bijna geen last meer van. In het begin – vlak na het herstel – spookte het nog weleens door zijn hoofd. 'Maar nu gaat het eigenlijk heel goed en is het een kwestie van bijhouden. De spieren rondom het gewricht probeer ik veel te trainen, zodat de massa rondom mijn knie extra sterk is.' Gevrijwaard van blessureleed is Vejinovic onbetwist basisspeler bij Arka en bovendien een van de blikvangers. In Polen bestaat de Ekstraklasa uit zestien ploegen, die eerst een reguliere competitie van dertig speelrondes spelen. Daarna wordt de competitie opgeknipt en maken de bovenste acht teams in zeven onderlinge wedstrijden uit wie er kampioen wordt, terwijl de nummers negen tot en met zestien veroordeeld zijn tot het strijden om lijfsbehoud.

Na mijn blessure besef ik weer hoe mooi het is om profvoetballer te mogen zijn.

De competitiestart is teleurstellend te noemen, want na twaalf speelrondes staat Arka Gdynia op een veertiende plaats. En dat terwijl de ploeg juist mikt op een notering bij de eerste acht, zodat er in de seizoensfinale gespeeld kan worden om bijvoorbeeld een ticket voor de Europa League. 'Het gaat op dit moment inderdaad met ups en downs', zo erkent Vejinovic. 'We proberen een spelletje te spelen dat mij erg goed ligt, maar het kost tijd om dat erin te slijpen. De Poolse competitie is erg fysiek, dus dat maakt het extra lastig.'

Vejinovic heeft lof voor de werkwijze van trainer Aleksandar Rogic. 'Hij heeft echt een moderne spelopvatting. Ik maak af en toe weleens de vergelijking met AZ, want we hebben soortgelijke spelintenties. Dominant aan de bal en als we hem verliezen hanteren we de principes van de vijf-secondenregel', die Vejinovic uiteraard bekend is gezien zijn jarenlange samenwerking met trainer Bosz.

De Eredivisie volgt Vejinovic nog altijd op de voet, in het bijzonder AZ, de club waar hij in 2009 onder toenmalig trainer Louis van Gaal mocht debuteren. Keert hij ooit terug op de Nederlandse velden? 'Daar ben ik op dit moment niet echt mee bezig. Mijn blessure heeft me geleerd te relativeren. Fit blijven en plezier in het spelletje houden zijn zaken die prioriteit hebben.' Vejinovic, 29 jaar, legt uit dat het ook iets is dat met de jaren komt. 'Als jonge voetballer ben je ambitieus en ongeduldig, tegenwoordig kan ik dingen beter in perspectief bekijken.'

In zijn hoogtijdagen was hij een van de beste middenvelders van de Eredivisie. Het leverde hem zelfs een oproep op voor het Nederlands elftal. Tot een debuut kwam het niet, maar in 2015 was hij tijdens de oefeninterland met Wales bankzitter. 'Ik kijk niet zover meer vooruit, maar ik vind voetballen nog steeds het allermooiste wat er is. Waar die ambitie me naartoe brengt gaan we de komende jaren meemaken.'

Vejinovic in het shirt van AZ, de club waar het voor hem allemaal begon.
© Pro Shots
Vejinovic in het shirt van AZ, de club waar het voor hem allemaal begon.
Bekijk hier al onze video's
Meer Arka Gdynia
Meer over Arka Gdynia
Meer Ekstraklasa
Meer over Ekstraklasa
Meer M. Vejinović
Meer over M. Vejinović
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.