Velthuizen held in spannende penaltyreeks tegen NAC

Vitesse plaatste zich dinsdagavond voor de volgende ronde van het KNVB bekertoernooi. De Arnhemmers kwamen tegen NAC Breda niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel, maar waren de ploeg van trainer John Karelse uiteindelijk na een strafschoppenreeks (5-4) de baas.

NAC Breda leek al in de twaalfde minuut op voorsprong te komen, maar de treffer van Jordy Buijs werd afgekeurd. De middenvelder sloeg de bal met zijn rechterhand over de doellijn. In eerste instantie ontging het incident arbiter Pol van Boekel, maar op aanraden van zijn assistent-scheidsrechter besloot hij het doelpunt alsnog te annuleren.

Ook in het vervolg van de eerste helft ging NAC driftig op zoek naar de openingstreffer. Eerst bracht doelman Piet Velthuizen nog knap redding op een hard schot van Anthony Lurling en even later was de enkelvoudig international opnieuw goud waard met een fantastische save op een inzet van Ömer Bayram.

Marco van Ginkel had een kwartier voor het eindsignaal de 1-0 op zijn schoen. De talentvolle spits kreeg na een slechte uitworp van NAC-doelman Jelle ten Rouwelaar een opgelegde mogelijkheid, maar schoot de bal voorlangs. Ook Michihiro Yasuda en Nicky Hofs kregen in de slotfase nog goede kansen op de beslissing, maar wisten deze eveneens niet te verzilveren.

In de verlenging was Vitesse de enige die leek te spelen voor een overwinning. NAC ging steeds verder achteruit lopen en kwam niet meer onder de druk van de ploeg van trainer John van den Brom uit. Maar ook het slotoffensief bracht de Arnhemmers niet de bevrijdende treffer, waarna een penaltyreeks uitkomst moest bieden.

Vitesse kwam in de loterij uiteindelijk als winnaar uit de bus. Nadat de eerste negen penalty's allemaal feilloos werden binnengeschoten was het Tim Gillissen die vanaf elf meter faalde. De middenvelder zag zijn inzet worden gekeerd door uitblinker Velthuizen en werd zodoende de schlemiel van de avond. Foto: VI Images