Veerkrachtig AZ komt op Woudestein niet verder dan remise

Tot drie keer toe is zaterdag een voorsprong niet aan Excelsior besteed geweest. AZ werd met een punt beloond voor de op Woudestein getoonde veerkracht (3-3).

AZ bewaart een van de slechtste herinneringen aan Woudestein, waar in 2007 op de laatste speeldag de titel werd verspeeld door er met 3-2 te verliezen. De Alkmaarders dreigden zaterdag opnieuw met een slecht gevoel Kralingen achter zich te laten met een nederlaag met dezelfde cijfers. Die oude wond bleef dankzij Stijn Wuytens dicht.

Excelsior kwam zoals vaker dit seizoen sterk uit de startblokken. In de negende minuut opende Stanley Elbers de score door bij de eerste paal na een voorzet van Kevin Vermeulen raak te schieten.

Na het snelle antwoord van AZ – Robert Mühren rondde af na voorbereidend werk van Muamer Tankovic – dwong Excelsior in de 25ste minuut de Alkmaarse gasten opnieuw tot een achtervolging. Nigel Hasselbaink was trefzeker vanaf elf meter. Scheidsrechter Dennis Higler had een duwfout van Wout Weghorst op Jurgen Mattheij bestraft met een strafschop.

Opnieuw liet een Alkmaars antwoord niet lang op zich wachten. Tankovic was dit keer de man die na voorbereidend werk van Ridgeciano Haps de stand gelijktrok. Maar de geschiedenis herhaalde zich in de tweede helft, waarbij Hicham Faik knullig balverlies van Iliass Bel Hassani afstrafte.

AZ rechtte de rug om voor de derde keer een achterstand weg te poetsen. De formatie van trainer John van den Brom had dit keer elf minuten nodig om de volgende stap te zetten richting een zege. Het kwartier na de rake kopbal van Wuytens bleek echter te kort om er met de punten vandoor te gaan, zodat genoegen moest worden genomen met een gelijkspel.

Beide ploegen kregen nog de kansen aan het langste einde te trekken, maar het spektakelstuk bleef zonder winnaar. AZ, dat donderdag in de Europa League tegen Zenit Sint-Petersburg moet aantreden, zakt door het puntenverlies naar de vijfde plaats, waar Excelsior in de grijze middenmoot blijft steken.