Veelbesproken Hopp heeft belangrijke rol in strijd tegen coronavirus

Reacties

Dietmar Hopp was onlangs nog hoofdrolspeler in de Duitse voetbalwereld vanwege acties van supporters tegen hem. Door de coronacrisis gaat het ook voor Hopp over heel andere zaken. De eigenaar van 1899 Hoffenheim heeft namelijk een belangrijke rol in de zoektocht naar een vaccin tegen het virus. De Amerikaanse president Donald Trump zou al bot hebben gevangen bij Hopp.

Veelbesproken Hopp heeft belangrijke rol in strijd tegen coronavirus
© Pro Shots

Hoe zat het ook alweer? Hopp werd ruim twee weken geleden onderwerp van gesprek toen supportersgroeperingen van clubs als Bayern München, Borussia Dortmund en Borussia Mönchengladbach het op hem hadden gemunt. De investeerder is voor hen het symbool van de commercialisering van het voetbal.

Dat komt mede doordat er voor hem bij Hoffenheim een uitzondering werd gemaakt op de 50+1-regel voor clubeigenaren en vanwege een conflict met fans van Dortmund dat anderhalf jaar geleden begon. De supporters hielden tijdens wedstrijd beledigende spandoeken in de lucht. Meerdere wedstrijden werden stilgelegd en bij Hoffenheim-Bayern besloten beide teams bij een 0-6 stand de wedstrijd uit te spelen en de bal enkel nog naar elkaar over te spelen.

Veel bestuurders, maar ook fans van andere clubs spraken hun steun in Hopp uit. Vaak werd benadrukt dat hij voor Hoffenheim en de regio veel goede dingen heeft gedaan. Nu is Hopp opnieuw in het nieuws gekomen, vanwege het coronavirus. Het bedrijf Curevac, waar een onderneming van Hopp voor tachtig procent eigenaar van is, werkt namelijk aan een vaccin tegen het virus. Dat doet het blijkbaar zo goed, dat Trump begin deze maand een poging zou hebben gewaagd om Curevac naar de Verenigde Staten te halen.

Trump nodigde Curevac-directeur Daniel Menichella al uit op het Witte Huis om daarover te praten. Oprichter en bestuursvoorzitter Ingmar Hoerr zei toen al tegen de Main-Post dat het bedrijf erg ver was met de ontwikkeling van een vaccin. 'We staan op poleposition. Misschien dat er in China al eerst een vaccin komt, maar wij kunnen een vaccin miljoenen keren produceren in de kortst mogelijke tijd.'

© Pro Shots

Het bezoekje van Menichella aan Washington maakte volgens Duitse media nogal wat los. De directeur moest deze week namelijk middenin de coronacrisis het veld ruimen en werd opgevolgd door Hoerr. Volgens Die Welt bood Trump een flinke som geld om Curevac volledig naar de VS te laten verhuizen om daar - alleen voor de VS - verder te werken aan het vaccin. Daar stak Hopp een stokje voor. 'Als we erin slagen om een effectief vaccin te ontwikkelen, dan moeten we daarmee iedereen in de wereld helpen', liet de investeerder weten in een statement.

Vanuit Berlijn werd door politici boos gereageerd op de geruchten rond Trump, maar officiële instanties bevestigden het nieuws niet. 'De overheid heeft onlangs de financiële steun voor deze ontwikkeling vergroot', zei een woordvoerder van de Duitse minister van Wetenschappelijk onderzoek Anja Karliczek tegen Die Welt. Hoffenheim plaatste de uitspraken van clubeigenaar Hopp op de social media-kanalen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.