Veel meer dan een zege: Koeman en Barça boezemen angst in met voetbalshow

Barcelona heeft geweldige zaken gedaan in de achtervolging op Atlético Madrid. De ploeg van Ronald Koeman rekende in La Liga zondagavond erg overtuigend af met Real Sociedad, mede dankzij twee goals van Sergiño Dest.

Real Sociedad
1 - 6
Barcelona
Barcelona

Sociedad-uit was op papier een erg lastige horde voor Barça. De Basken stonden knap vijfde na 27 wedstrijden en dreven Barcelona eerder dit seizoen nog tot het uiterste in Camp Nou (2-1). Zondagavond kon Sociedad eigenlijk alleen in de openingsfase Barcelona echt in de problemen brengen. Voormalig Willem II-spits Alexander Isak liet in de 24ste minuut een enorme mogelijkheid om voor de 1-0 te zorgen liggen. Hij dribbelde vanaf links naar het centrum en stuitte van dichtbij op Marc-André ter Stegen.

Barcelona speelde verder dominant en was duidelijk de bovenliggende partij. Het elftal van Koeman, die Sergiño Dest en Frenkie de Jong in de basis had laten starten, combineerde in een hoog tempo en kwam in de 37ste minuut uit een vloeiende aanval op voorsprong. Lionel Messi draaide zich knap vrij in het strafschopgebied en gaf de bal perfect mee aan Jordi Alba. Uit de voorzet van de linksback stuitte Ousmane Dembélé van dichtbij op Álex Remiro. De Sociedad-doelman was na die knappe redding kansloos bij de rebound van Antoine Griezmann, die tegen zijn oude club voor de 0-1 zorgde.

Die goal werkte bevrijdend voor een toch al sterk Barcelona, dat almaar beter ging spelen. De bezoekers bleven Sociedad naar achteren dringen en het spel van Dest stond symbool voor de aanvallende intenties. De ex-Ajacied speelde met erg veel drang naar voren en werd daarvoor beloond. Messi hielp de rechtsback in de 43ste minuut aan een mooie kans met een fraaie steekpass en Dest rondde af met een schot in de verre hoek: 0-2. Het werd nog mooier voor Dest, die ook voor de 0-3 zorgde. Vroeg in de tweede helft dook hij bij een voorzet van Alba weer op het juiste moment op de juiste plek op. Hij kreeg de bal tegen zich aan geschoten door Martín Merquelanz en kreeg zo het derde doelpunt op zijn naam.

De gretigheid spatte ook daarna nog van het spel van Barça af. Sociedad werd zoek gespeeld en incasseerde in de 56ste minuut al het vierde doelpunt. Messi werd met een dieptepass prachtig in stelling gebracht door Sergio Busquets en maakte de 0-4. Dat was alweer 22ste doelpunt van het seizoen in de competitie. Het enige dat op dat moment eigenlijk nog ontbrak voor Barcelona was een doelpunt van Dembélé, die een beloning verdiende voor zijn sterke spel. In de 67ste minuut knalde hij overtuigend raak, maar werd het doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. Vier minuten later scoorde de Fransman alsnog. Een pass van Ilaix Moriba was voor hem het startsein om te gaan dribbelen en Dembélé was niet te stoppen op weg naar de 0-5.

Sociedad deed daarna nog wat terug via Ander Barrenetxea, die Ter Stegen kansloos liet met een knal in de kruising. Die goal was amper een smetje op de overtuigende zege van Barcelona te noemen. Messi zorgde voor een passend einde van de wedstrijd door uit opnieuw een vloeiende aanval voor de 1-6 te zorgen.

De deze zondag jarige Koeman zal uiterst tevreden zijn geweest over de voetbalshow van zijn elftal. Zijn team dendert door in La Liga en heeft de achterstand op Atlético (dat zondag won van Álaves) weer teruggebracht tot vier punten. En door de manier waarop Barça in San Sebastián zijn klasse etaleerde, leeft de titeldroom in Camp Nou meer dan ooit tevoren in dit seizoen.