Frenkie de Jong bezorgt Koemans Barcelona belangrijke overwinning

Een doelpunt van Frenkie de Jong heeft Barcelona aan een hele belangrijke overwinning op Real Sociedad geholpen. De Nederlander was voor rust de maker van de tweede Catalaanse treffer en dat bleek genoeg om stuntploeg Sociedad te verslaan.

Barcelona
Barcelona
2 - 1
Real Sociedad

Voor het zo stroef draaiende Barcelona zou een overwinning op Sociedad een verschil tussen dag en nacht betekenen op de ranglijst. Bij een overwinning zou Barça zich stilletjes melden in bovenste regionen, terwijl het ook nog twee wedstrijden tegoed heeft. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan, want de ploeg uit San Sebastián was tot nu toe als koploper dé revelatie van LaLiga. Toch draaide het de laatste weken stroever bij Sociedad, dat voorafgaand aan de topper tegen de manschappen van Koeman drie keer gelijkspeelde. Daarnaast zouden topscorer Mikel Oyarzabal en regista David Silva (beiden geblesseerd) node gemist worden.

Met De Jong en Sergiño Dest in de basis zag Koeman hoe zijn ploeg na een half uur tegen de verhoudingen op achterstand kwam. Nadat Barça eerst had verzuimd via Pedri (kopbal) en Lionel Messi (schot over het doel) op voorsprong te komen had Sociedad aan een enkele kans genoeg. Na een afgeslagen hoekschop kwam de bal met wat fortuin voor de voeten van Portu, die de bal goed bij de tweede paal neerlegde. Daar hoefde ​Willian José ​​​​​​alleen nog maar tegen de bal aan te lopen.

De niet van zelfvertrouwen overlopende ploeg van Koeman liet zich echter niet uit het veld slaan, want amper twee minuten daarna was het alweer gelijk. Eerst werd een gevaarlijke solo van Messi nog onschadelijk gemaakt, maar in de daaropvolgende aanval nam een andere ervaren rot, Jordi Alba, zijn ploeg bij de hand. De linkervleugelverdediger kreeg de bal voor zijn voeten, twijfelde niet en haalde met zijn 'verkeerde' been vernietigend uit: 1-1.

Even daarna kwam Barça zelfs op voorsprong en opnieuw was er een belangrijke rol voor Alba, die ditmaal fungeerde als aangever. Een voorzet van de Spanjaard belandde via een voet van een Sociedad-verdediger bij De Jong, die de bal gedecideerd binnenschoot. De VAR leek nog even spelbreker te worden door het doelpunt af te keuren wegens buitenspel, maar uit de herhaling bleek dat De Jong rechtmatig scoorde en dus werd het 2-1.

In de tweede helft lukte het Barça niet verder af stand te nemen. Antoine Griezmann kreeg het voor elkaar de bal op de doellijn nog in de handen van doelman Alejandro Remiro te schuiven en tien minuten voor tijd leek die misser Barça nog duur te komen staan. De inzet van voormalig Willem II-spits Alexander Isak werd echter gekeerd door Pedri, die met een ingreep op de doellijn de gelijkmaker voorkwam, maar daar wel bij geblesseerd raakte. Daardoor mocht Koemans Barcelona een belangrijke overwinning bijschrijven en kan het voorzichtig weer omhoog kijken op de ranglijst.