VAR-perikelen en discutabele rol Maguire frustreren Chelsea

Manchester United heeft op bezoek bij Chelsea een even knappe als cruciale overwinning geboekt. Harry Maguire vertolkte in het duel op Stamford Bridge een hoofdrol. Voor Chelsea werd een avond vol (VAR-)frustraties.

Chelsea
Chelsea
0 - 2
Manchester United

Na twintig minuten kwam Maguire goed weg dat hij mocht blijven staan na een natrappende beweging. De robuuste verdediger ging naar de grond aan de zijlijn en raakte Chelsea-spits Michy Batshuayi met zijn trappende beweging licht in het kruis. De VAR greep evenwel niet in.

In het eerste bedrijf was Chelsea lang het gevaarlijkst. Omdat kansen niet besteed waren aan Reece James (voorlangs) en Batshuayi (schot naast), kwamen de bezoekers op slag van rust op voorsprong. Een fraaie actie van Aaron Wan-Bissaka, die opnieuw op rechts in het 5-3-2-systeem mocht acteren, was de aanleiding. Zijn knappe voorbereidende werk, hij dolde Willian, werd op waarde geschat door Anthony Martial. De Fransman kopte al even knap raak.

Na weer een kans voor Batshuayi konden beide ploegen even bijkomen, want het was voor rust een duel dat zich in een moordend tempo voltrok. In de rust moest Chelsea-manager Frank Lampard bovendien al voor een tweede keer noodgedwongen wisselen, want Andreas Christensen kon niet verder. Na elf minuten had N'Golo Kanté de strijd ook al moeten staken. Hij werd vervangen door Mason Mount, terwijl Kurt Zouma Christensen kwam aflossen.

VAR
Diezelfde Zouma leek Chelsea na tien minuten in de tweede helft op 1-1 te zetten, maar zijn volley uit een corner werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd. César Azpilicueta zou Brandon Williams in zijn rug geduwd hebben voorafgaand aan de treffer van Zouma, maar daarbij werd over het hoofd gezien dat Fred juist Azpilicueta weer een zetje gaf.

In de 65ste minuut volgde de volgende teleurstelling voor Chelsea. Uitgerekend Maguire kopte na een corner van Bruno Fernandes binnen. Het was voor de verdediger zijn eerste Premier League-goal in dienst van United. Even voor de 0-2 had Bruno Fernandes uit een vrije trap ook al de paal geraakt.

Nog was het met de VAR-frustraties van Chelsea niet gedaan, want er ging ook een streep door de aansluitingstreffer. Olivier Giroud, die Batshuayi had vervangen, leek de 1-2 te maken. Vanwege buitenspel ging zijn feestje niet door.

Champions League-plekken
Die laatste afgekeurde goal was voor Chelsea en Lampard symbolisch voor wéér een tegenvallende thuiswedstrijd, die werd besloten met andermaal een gemiste kans. Een vrije trap van Mount bleef uit het doel via de paal. De Londenaren zijn nog wel vierde, maar nummer zeven Manchester United heeft het gat verkleind tot drie punten. Bij The Red Devils mocht Odion Ighalo in de slotfase met zijn debuut ook nog in de feestvreugde delen. Door de zege van United belooft de strijd om de Champions League-plekken in Engeland bloedstollend te worden.