Van werken met Van Gaal tot bouwen aan carrière: dit is AZ-coach Martens

Reacties

Maarten Martens (39) is de rest van het seizoen de hoofdtrainer van AZ. De voormalige spelmaker mag na het ontslag van Pascal Jansen de komende maanden voor de groep gaan staan. Daardoor is hij de zevende oud-speler die in de rol van hoofdtrainer terugkeert bij de Alkmaarders.

Van werken met Van Gaal tot bouwen aan carrière: dit is AZ-coach Martens
© Pro Shots

De afgelopen maanden was Martens al onderdeel van de technische staf van AZ. De Belg bekleedde een functie als assistent-trainer en transitie-coach, een rol waarin hij de doorstroom en integratie van diverse jeugdspelers moest begeleiden. Daarnaast stond hij tot afgelopen zomer aan het roer van Jong AZ, waarmee hij in twee seizoenen indruk maakte in de Keuken Kampioen Divisie. Dat was voor de clubleiding reden om hem in de zomer aan de staf van Jansen toe te voegen.

Met de beloften realiseerde Martens vorig seizoen een puntenrecord. Jong AZ verzamelde liefst 51 punten. Dat waren er vijf meer dan bij het vorige clubrecord in 2018. Uiteindelijk eindigde de ploeg van Martens, die geloofd werd om zijn aanvallende speelwijze, als elfde. Ook een mijlpaal die niet eerder gerealiseerd werd.

Poll (gesloten) Is het ontslag van Pascal Jansen terecht?
  • 20% Ja, terecht (1.537 stemmen)
  • 80% Nee, onterecht (6.308 stemmen)

AZ heeft tot tenminste aankomende zomer het vertrouwen in de Belg uitgesproken, die uiteindelijk 76 officiële wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie coachte. In 2021 kaapten de Alkmaarders Martens nog weg bij de Belgische topclub Club Brugge, waar hij tevens in de technische staf van het beloftenelftal actief was. 'Ik denk dat ik wel geschikt ben voor de job. Ik ga niet de woorden van Louis van Gaal gebruiken en zeggen dat ik geen andere kandidaat zou weten, maar ik snap wel dat AZ bij mij uitkwam', reageerde hij in 2021 overtuigd in een interview aan VI.

Zorgvuldige opbouw in voetsporen van Van Gaal
'Ik ben oud-speler van de club, heb ervaring bij Club Brugge opgedaan in een vergelijkbare functie en werk graag met jeugd. Als je me een beetje kent, weet je dat het qua karakter past. Het viel precies op zijn plaats nu', verklaarde Martens, die zijn trainersloopbaan zorgvuldig op wilde bouwen. 'Ik kon bij Club bij de Onder-17 beginnen, maar wilde liever nog iets lager. Na een half jaar Onder-15 voelde ik me er klaar voor. Ging ik naar de Onder-17. Ik en de fysiekcoach, meer was er niet. Ik kon heerlijk mijn eigen plan trekken binnen de kaders en het trainersvak ontdekken.'

Het begon met een belletje van de inmiddels bij Ajax aangestelde Marijn Beuker, de toenmalige hoofd jeugdopleidingen, en zet zich nu voort met zijn eerste klus als hoofdtrainer bij de club waar hij jarenlang gewaardeerd werd als creatieveling. Martens volgt leermeester Van Gaal op, die als oud-speler en trainer in 2009 met Martens in zijn ploeg landskampioen werd. Behalve Martens en Van Gaal waren enkel Piet Ouderland, Theo Vonk, Martin Haar, Hans de Koning en Willem van Hanegem oud-spelers die daarna als hoofdtrainer de scepter in Alkmaar zwaaiden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Clubicoon
De rijke spelersloopbaan van Martens, die ook parallel aan veel blessureleed liep, bracht hem bij de Rode Duivels. De negenvoudig international, die ook voor Anderlecht, RKC Waalwijk, Paok Saloniki en Cercle Brugge speelde, kende zijn hoogtijdagen echter bij AZ. De teller stokte uiteindelijk op 230 officiële duels voor de club, waarin hij 48 doelpunten maakte en zeventig assists gaf. In het prijzenkabinet werden behalve de kampioensschaal ook de KNVB-beker (2013) en Johan Cruijff Schaal (2010) gezet. Slechts elf spelers droegen vaker het shirt van AZ.

Bekijk hier al onze video's
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.