Van Super Pippo tot Robocop: de loodzware erfenis van Inzaghi

Reacties

Een half jaar geleden kreeg Krzysztof Piatek ten tijde van zijn komst bij AC Milan nog te horen dat hij het shirtnummer 9 moest verdienen, nu heeft de Poolse spits het door hem zo felbegeerde shirt te pakken. Daarmee lijkt er eindelijk een waardig opvolger van Filippo Inzaghi klaar te staan.

Van Super Pippo tot Robocop: de loodzware erfenis van Inzaghi

De legendarische goaltjesdief was tussen 2001 en 2012 liefst elf jaar de drager van het shirt met nummer 9 bij Milan en was in die periode goed voor 126 doelpunten in 300 officiële duels. In de zeven jaar die sinds het afscheid van Super Pippo volgden, beet een hele reeks spitsen zich stuk op zijn loodzware erfenis. Niet voor niets zei technisch directeur Leonardo begin dit jaar dat Piatek eerst moest laten zien dat hij het rugnummer verdient. En dus ging de Pool spelen met 19 op zijn rug.

Leonardo ontkende dat het te maken had met bijgeloof, toch zou je bijna denken dat er een vloek rust op het rugnummer dat toebehoort aan de doelpuntenmakers pur sang. Alexandro Pato was in 2012 de eerste die mocht proberen om Inzaghi, daarvoor al enkele jaren zijn ploeggenoot, te doen vergeten. De Braziliaan leek een waardig opvolger, maar was als nummer 9 vooral geblesseerd, scoorde slechts twee keer en vertrok in de winter van 2013 naar Corinthians.

Na het vertrek van de Braziliaan, die in zijn eerdere seizoenen bij Milan toch nog goed was geweest voor 61 goals in 143 wedstrijden, verging het de andere nummers 9 van de Rossoneri al even slecht. Alessandro Matri bleef steken op één schamele treffer, Mattia Destro deed het met drie goals niet veel beter en ook een grote naam als Fernando Torres deed het shirt waarin Inzaghi jarenlang zijn doelpunten maakte weinig eer aan. De Spaanse spits scoorde in 2014 slechts één keer.

Deze eeuw was er maar één man de echte nummer 9 van AC Milan: Filippo Inzaghi.
Deze eeuw was er maar één man de echte nummer 9 van AC Milan: Filippo Inzaghi.

De jaren erna waren mannen als Luiz Adriano, André Silva en Gonzalo Higuaín weliswaar iets vaker trefzeker, een waardig opvolger van Inzaghi werden zij allemaal niet. Tekenend is dat het shirt met nummer 9 elk seizoen weer van eigenaar wisselde, en soms zelfs nog vaker. In zeven jaar kwamen de acht verschillende eigenaars gezamenlijk tot slechts 39 doelpunten. Super Pippo maakte er in zijn beste seizoen voor Milan al bijna evenveel: dertig goals in de jaargang 2002/03.

De supporters denken nog altijd met weemoed terug aan die tijd, waarin Milan nog tot de top van Italië en Europa hoorde. Sinds het afscheid van Inzaghi, goed voor tien hattricks in de Serie A en met 41 doelpunten de Europees topscorer aller tijden van Milan, waren er met Stephan El Shaarawy, Mario Balotelli, Jérémy Ménez, Carlos Bacca en Patrick Cutrone nog wel de nodige spelers die de dubbele cijfers haalden in de Serie A, het shirt met nummer 9 droegen ze allemaal niet.

Nu mag Piatek dus proberen in de voetsporen te treden van Inzaghi en andere legendes als George Weah en Marco van Basten. Zijn eerste jaar in de Serie A is veelbelovend: 22 treffers, waarvan dertien voor Genoa in de eerste seizoenshelft en negen sinds hij in januari voor 35 miljoen euro overstapte naar Milan. Het leverde hem al de bijnaam Robocop op. Misschien dat het Super Piatek wordt als hij bewijst dat hij inderdaad de nummer 9 is waar Milan al zo lang naar smacht.

De nummers 9 van Milan sinds Inzaghi

Speler Periode Duels Goals
Filippo Inzaghi 2001-12 300 126
Alexandre Pato 2012 7 2
Alessandro Matri 2013-14 18 1
Fernando Torres 2014 10 1
Mattia Destro 2015 15 3
Luiz Adriano 2015-16 29 6
Gianluca Lapadula 2016-17 29 8
André Silva 2017-18 40 10
Gonzalo Higuaín 2018-19 22 8
© Instagram Krzysztof Piatek
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AC Milan
Meer over AC Milan
Meer K. Piątek
Meer over K. Piątek
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.