Van Praag in de fout met registratie eigen Ajax-aandelen

Reacties

Michael van Praag, voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax, heeft verzuimd om zijn eigen Ajax-aandelen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) te laten registreren. Dat meldt de NOS na eigen onderzoek. Ajax laat in een reactie weten dat er sprake is geweest van 'een administratieve omissie' en dat het nu alsnog is rechtgetrokken.

Van Praag in de fout met registratie eigen Ajax-aandelen
© Pro Shots

Van Praag kocht in mei 1998, toen Ajax naar de beurs ging, honderd aandelen van de club waarvan hij destijds voorzitter was. Nadien zou hij geen aandelen meer gekocht of verkocht hebben. Bij zijn start als voorzitter van de rvc van Ajax had Van Praag bij officieel melding moeten maken van zijn aandelenpakket, maar dat had hij niet gedaan. Ajax heeft daar overigens wel publiekelijk melding van gemaakt bij de officiële aanstelling van Van Praag in november.

Juridisch lijkt de fout van Van Praag van een andere orde dan het handelen met voorkennis, waar Alex Kroes van beschuldigd wordt. 'Hier is sprake van een administratieve omissie van een feit dat bij de markt wel volledig bekend was', benadrukt Ajax in een reactie. 'Zodra we erop gestuit zijn, is het meteen rechtgetrokken.'

Vorige week werd de nieuwe Ajax-directeur Kroes geschorst door de rvc, waarvan Van Praag voorzitter is, nadat bekend was geworden dat Kroes vlak voor zijn aanstelling nog extra Ajax-aandelen had gekocht. Handelen met voorkennis is verboden. Van Praag sprak er met grote en verwijtende woorden over.

Het aandelenbezit van Kroes trok de aandacht, omdat het gemeld werd in het register van toezichthouder AFM. Juist in dat register ontbreken dus de aandelen van Van Praag. De AFM kan daarvoor een boete opleggen. De toezichthouder wenst niet op het individuele geval te reageren.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.