Van Nistelrooy mag niet spelen

Ruud van Nistelrooy (foto) en Eric Addo ontbreken in de duels van PSV met 1. FC Kaiserslautern. Beide spelers zijn niet speelgerechtigd voor de wedstrijden van het UEFA Cup-toernooi. De Eindhovense ploeg bleek de regels van de UEFA niet goed te hebben begrepen.

Van Nistelrooy mag niet spelen

'Dit kan niet waar zijn, nu mis ik alles', reageerde Ruud van Nistelrooy boos en teleurgesteld. 'Nu moet ik door een besluit dat niet op sportieve gronden is gebaseerd, weer lijdzaam toekijken. Dit is een hele zware klap, ik kan het gewoon niet vatten. Ik heb hier naartoe geleefd en nu mag ik door zoiets niet spelen. Dit is een enorme blunder natuurlijk.'

PSV was in de veronderstelling dat spelers nog tot de dag voor de wedstrijd konden worden geregistreerd. De Eindhovenaren baseerden zich op informatie die zij van de UEFA ontvingen. Maar de Europese voetbalbond deelde mee dat de landskampioen deze informatie verkeerd heeft geïnterpreteerd. PSV meldde de onlangs van langdurige blessures herstelde Addo en Van Nistelrooy aan op 20 februari. Maar volgens de UEFA gold 1 februari als deadline voor het aanmelden van nieuwe spelers. PSV had beide spelers voor aanvang van het seizoen niet ingeschreven. Immers Van Nistelrooy en Addo zouden door blessures toch niet deelnemen aan de wedstrijden voor de Champions League. Omdat de Eindhovense club vervolgens uitkwam in het toernooi om de UEFA Cup, had PSV voor 1 februari een nieuwe lijst moeten indienen.

'Onze fout', bekende manager Frank Arnesen in Kaiserslautern. PSV hoorde het slechte nieuws een week geleden al, maar hoopte op clementie van de UEFA. Arnesen: 'Het gaat om een administratieve fout. Er is geen sprake van gesjoemel. We hebben, mede via de KNVB, alles uitgelegd en hoopten op begrip.' Nadat de UEFA in eerste instantie de zaak had afgewezen, riep PSV hulp in van de KNVB. De voetbalbond voerde overleg en verzond een brief met het verzoek de spelers toch speelgerechtigd te krijgen. Maar woensdagmiddag liet de UEFA weten dat beide spelers toe moeten kijken. PSV heeft beroep aangetekend en hoopt beide spelers volgende week toch op te kunnen stellen.

Coach Erik Gerets zei teleurgesteld te zijn, maar: 'Ik verwijt binnen onze organisatie niemand iets. Ik ga nu niet zeuren. We hebben de laatste tijd tenslotte vaker zonder deze jongens moeten spelen. Vooral voor Addo en Van Nistelrooy is dit heel erg. Ze hebben al zo veel tegenslag gehad en hadden er hier, in deze fantastische ambiance van Kaiserslautern, dolgraag bij willen zijn.'

Bekijk hier al onze video's