Van kampioen tot hekkensluiter: Zwitserland heeft zijn eigen Ajax

Reacties

Er was een tijd dat FC Basel nog als voorbeeld gold voor Ajax, maar net als de Amsterdammers verkeert de twintigvoudig kampioen van Zwitserland momenteel in een diepe crisis. De club die in 2017 zijn laatste landstitel vierde en vorig jaar nog de halve finale van de Conference League haalde, staat nu onderaan in de Super League.

Van kampioen tot hekkensluiter: Zwitserland heeft zijn eigen Ajax
© Pro Shots
BSC Young Boys
BSC Young Boys
3 - 0
FC Basel
FC Basel

En dat had niemand zes jaar geleden voor mogelijk gehouden. Toen gold Basel nog als de te kloppen ploeg in Zwitserland na negen landstitels in tien jaar tijd en overwinterden de Zwitsers zelfs drie keer in de Champions League (2011/12, 2014/15 en 2017/18). Het waren prestaties die ook in Nederland tot de verbeelding spraken. Want waarom was Ajax daar bijvoorbeeld niet toe in staat?

In Amsterdam braken vervolgens de gloriejaren aan onder Erik ten Hag, nadat directeur voetbalzaken Marc Overmars besloot het met het aantrekken van ervaren spelers als Daley Blind en Dusan Tadic over een andere boeg te gooien. Ondertussen kwam in Zwitserland een einde aan de alleenheerschappij van Basel, maar dat eindigde nog wel gewoon vier keer als tweede en een keer als derde.

Dit seizoen staat de Zwitserse competitie echter volledig op zijn kop. Basel, jarenlang de ongenaakbare koploper, staat nu na negen wedstrijden onderaan in de Super League. Trainer Timo Schultz werd eind september al na drie maanden ontslagen wegens teleurstellende resultaten, maar ook onder interim-coach Heiko Vogel gingen de laatste twee competitieduels verloren.

Technisch directeur Heiko Vogel was vorig seizoen ook al drie maanden interim-trainer na het ontslag van oud-spits Alexander Frei.
© Pro Shots
Technisch directeur Heiko Vogel was vorig seizoen ook al drie maanden interim-trainer na het ontslag van oud-spits Alexander Frei.

En dus is het crisis bij tot enkele jaren geleden oppermachtige FCB. Dat degradatie opeens een serieus scenario is geworden voor de Alpengrootmacht, houdt voetbalminnend Zwitserland flink bezig. Boulevardkrant Blick laat met achtergrondartikelen, columns en rondvragen onder fans en experts geen mogelijkheid onbenut om de alarmerende situatie in het St.-Jakob Park te duiden.

Zelfs Granit Xhaka laat zich niet onbetuigd in de discussie. De voormalig speler van Arsenal, die Basel elf jaar geleden verliet voor Borussia Mönchengladbach en wiens broer Taulant nog altijd bij de club speelt, liet via Instagram van zich horen. 'Het is gewoon droevig wat er is geworden van ons FCB. Er moet zo snel mogelijk een ommekeer komen', uitte de middenvelder van Bayer Leverkusen zijn zorgen.

De man die door velen verantwoordelijk wordt gehouden voor de ongekende crisis waarin FC Basel verkeert is David Degen (40). De voormalige middenvelder, die als speler zes landstitels won met de club, is als grootaandeelhouder de gebeten hond bij de achterban. Ook technisch directeur Vogel, momenteel ook interim-coach, wordt bekritiseerd, terwijl de ontslagen Schultz meer tijd had moeten krijgen.

Zo zijn de overeenkomsten vijf jaar na het laatste internationale succes van Basel met Ajax legio. Ook de gewezen voorbeeldclub uit Amsterdam is momenteel stuurloos en staat met vijf punten uit zes duels eveneens in de gevarenzone. Een belangrijk verschil is dat bij Ajax de trainer nog niet is ontslagen, maar de vraag is hoe lang Maurice Steijn nog de kans krijgt het tij te keren.

Super League

Stand Super League 2023/2024

Zwitserland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
8
Lausanne Sport
33
10
10
13
43-48
-5
40
9
FC Basel
33
11
7
15
41-51
-10
40
10
Yverdon Sport
33
11
7
15
43-64
-21
40
11
Grasshoppers
33
8
6
19
35-45
-10
30
12
Stade-Lausanne-Ouchy
33
5
8
20
33-66
-33
23
* Actueel tot en met 6 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer FC Basel
Meer over FC Basel
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.