Van Hooijdonk verrast door drie afwezigen: 'De echte reden niet gehoord'

Reacties

Pierre van Hooijdonk is verrast door enkele keuzes die Louis van Gaal heeft gemaakt bij het samenstellen van zijn WK-selectie. De voormalig aanvaller licht de afwezigheid van Jasper Cillessen, Mark Flekken en Arnaut Danjuma uit in een eerste analyse voor de NOS.

Van Hooijdonk verrast door drie afwezigen: 'De echte reden niet gehoord'

Vrijdagochtend sijpelde het nieuws binnen dat Cillessen thuis zou blijven. Van Gaal zei op de persconferentie dat Cillessen de laatste weken 'niet in vorm' is. Van Hooijdonk kan zich daar niet in vinden en denkt dat Van Gaal niet het achterste van zijn tong laat zien. 'Ik vond het verrassend en dat vind ik nog steeds. De echte reden hebben wij hier niet gehoord', reageerde de 46-voudig international.

'Eerst zei de bondscoach dat Cillessen niet de vorm heeft en ontkende hij dat het iets te maken heeft met zijn manier van bewegen in de selectie. Toen er later gevraagd werd naar Pasveer, die ook niet in vorm zou zijn, zei hij dat het wel gaat om hoe je je beweegt in een groep, omdat je vijf weken op elkaars lip zit', vervolgt Van Hooijdonk. Hij trekt daarom de conclusie dat de absentie van Cillessen te maken heeft met zijn 'rol in de selectie'.

'Dat vind ik trouwens moeilijk voor te stellen, want ik vind Van Gaal ook een bondscoach die simpel kan zeggen: "Jasper, als jij niet speelt, kan jij daarmee omgaan? Zo nee, dan selecteer ik je niet". Dat heeft hij in 2014 ook tegen Klaas-Jan Huntelaar gezegd, die destijds achter Van Persie tweede keuze was. Huntelaar accepteerde toen zijn reserverol. Waarom zou dat niet met Cillessen hebben gekund?'

Van Hooijdonk vindt het 'best typerend' dat Van Gaal geen vragen kreeg over de afwezigheid van Flekken. 'Hij staat derde in de Bundesliga met Freiburg en heeft een aantal clean sheets waar een paard de hik van krijgt. Niemand die daar één vraag over stelt. Ik vind het zeker onbegrijpelijk dat hij niet meegaat. Ik heb gehoord dat Pasveer en Cillessen niet in vorm zijn en dat Noppert de enige is die in vorm is. Flekken wordt niet eens genoemd. Dat vind ik heel apart, omdat hij een fantastisch seizoen met zijn club doormaakt.'

Tot slot is Van Hooijdonk van mening dat Van Gaal te veel spitsen meeneemt naar Qatar. Hij zou Danjuma hebben opgeroepen in plaats van Wout Weghorst. 'Omdat je die al een soort van dubbel hebt met Luuk de Jong. Dan had je een extra buitenspeler gehad. Ik had ook gedacht dat Danjuma de voorkeur zou krijgen boven Noa Lang. Die laatste heeft geen basisplaats meer. Maar de bondscoach heeft zijn argument, namelijk dat Lang altijd heeft geleverd bij Oranje en dat klopt.'

Voor VI stelde Pierre van Hooijdonk vorige maand, toen de selectie nog niet bekend was, zijn ideale Oranje-elftal samen. Daarin was ook plek voor Cillessen.

Wil jij alles lezen over het WK en nog dichter bij de actie komen? Word dan nu hier lid van VI PRO en krijg gratis onze exclusieve WK-special (t.w.w. €9,99) bij een maandelijks opzegbaar abonnement.

Ben je al lid van VI PRO? Bestel dan hier de WK-special met 30% korting.
Word nu lid van VI PRO
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.