Van 'grote lelijkheid' tot WK-fantasie: Italië knokt zich terug met magische reeks

Reacties

Italië is weer helemaal terug. Na een paar donkere jaren zijn de Zuid-Europeanen op de weg terug naar de internationale top. Onder bondscoach Roberto Mancini herleven gouden tijden, wat leidt tot WK-dromen en hervonden zelfvertrouwen.

Van 'grote lelijkheid' tot WK-fantasie: Italië knokt zich terug met magische reeks
© Pro Shots
Liechtenstein
Liechtenstein
0 - 5
Italië
Italië

De sfeer bij La Squadra Azzurra is momenteel weer opperbest. Nadat het land op het EK 2016 niet verder kwam dan de kwartfinale werd het WK 2018 zelfs helemaal niet gehaald, maar onder Mancini schijnt de zon weer. De 2-0 zege op het Griekenland van bondscoach John van 't Schip (de zevende kwalificatiezege in evenzoveel wedstrijden) leverde zaterdag al een EK-ticket op, de 0-5 overwinning bij Liechtenstein van dinsdagavond betekende zelfs evenaring van een stokoud record.

Italië heeft nu namelijk negen duels op rij gewonnen: een oefeninterland tegen de Verenigde Staten en daarna de EK-kwalificatieduels met Finland, Liechtenstein, Griekenland, Bosnië-Herzegovina, Armenië en daarna wederom Finland, Griekenland en Liechtenstein. In die periode incaseerde het land 3 goals en maakte het er zelf 25. Alleen de legendarische bondscoach Vittorio Pozzo wist eerder een dergelijke reeks neer te zetten, tussen mei 1938 en maart 1939.

Eerlijk is eerlijk: zijn prestaties zijn nog iets indrukwekkender. Onder leiding van Pozzo werd Italië in 1934 wereldkampioen, pakte het in 1936 het goud op de Olympische Spelen, om in 1938 doodleuk wéér wereldkampioen te worden. Pozzo won in zijn tijd van België en Joegoslavië, versloeg op het WK'38 vervolgens Noorwegen, Frankrijk, Brazilië en Hongarije, en won na dat toernooi ook nog van Zwitserland, wederom Frankrijk en Duitsland.

Het nu geëvenaarde record is in Italië magisch, niet in de laatste plaats omdat die reeks symbool staat voor het ongekende succes onder Pozzo. Mancini besprak de evenaring van het record na afloop dan ook met een kwinkslag. 'Dat ik dat record nu mede heb, is hartstikke mooi. Maar ik evenaar liever dat andere record van Pozzo: het winnen van twee WK's en de Olympische Spelen.' Een grap natuurlijk, maar het feit dat het in Italië inmiddels weer over dit soort records en dromen gaat, toont de hervonden spirit aan.

Dat constateert ook spits Andrea Belotti. 'Iedereen ziet dat dit Italië meer overtuiging heeft, meer verlangen. We doen precies wat de coach van ons vraagt en volgen de duidelijke instructies. Dat leidt tot prachtige dingen op het veld, zeker vergeleken met de grote lelijkheid van twee jaar geleden', zo verwijst hij naar het verloren tweeluik tegen Zweden, waardoor het WK in Rusland werd misgelopen. 'Italië is terug waar het thuishoort.'

EK-kwalificatie

Stand Groep J EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Italië
10
10
0
0
37-4
+33
30
2
Finland
10
6
0
4
16-10
+6
18
3
Griekenland
10
4
2
4
12-14
-2
14
4
Bosnië-Herzegovina
10
4
1
5
20-17
+3
13
5
Armenië
10
3
1
6
14-25
-11
10
6
Liechtenstein
10
0
2
8
2-31
-29
2
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.