Mancini evenaart stokoud record, eindelijk succes Van 't Schip

Reacties

Italië heeft in Liechtenstein de perfecte kwalificatiereeks een vervolg gegeven. John van 't Schip boekte als bondscoach van Griekenland zijn eerste zege.

Mancini evenaart stokoud record, eindelijk succes Van 't Schip
© Pro Shots
Liechtenstein
Liechtenstein
0 - 5
Italië
Italië

Italië was dankzij de zeven zeges al zeker van een EK-ticket, maar had zijn zinnen gezet op een stokoud Italiaans record. De Squadra Azzurra vervolgde de weg naar de historische prestatie door Liechtenstein op eigen veld te verslaan.

Na een eerste schrik – Liechtenstein was in de eerste minuut dicht bij de openingstreffer – sloeg Italië toe. Federico Bernardeschi brak de ban namens de gasten, die moeite hadden het overwicht in de score tot uitdrukking te laten komen. Pas in de zeventigste minuut verdubbelde Andrea Belotti de marge. De aanvaller kopte raak na een corner van Vincenzo Grifo. Via Alessio Romagnoli, Stephan El Shaarawy en Belotti liepen de Azzurri uit naar een ruime zege.

Door het succes in Vaduz heeft Mancini Italië nu naar negen achtereenvolgende overwinningen geleid, een evenaring van het nationale record van Vittorio Pozzo uit de jaren dertig.

Griekenland
Griekenland
2 - 1
Bosnië-Herzegovina
Bosnië-Herzegovina

De basisformatie van Griekenland was een bewijs voor de renovatie die bondscoach John van 't Schip heeft ingezet. Acht van de basiskrachten hadden veertien of minder interlands op hun naam staan. Een van die nieuwe bouwstenen, Willem II-aanvaller Vangelis Pavlidis, luisterde zijn derde interland op met zijn eerste treffer. Na een half uur kapte hij zich knap vrij om vervolgens met rechts de score te openen.

Aan de andere kant kende Pantelos Hatzidiakos een minder gelukkig tweede optreden voor Griekenland. Drie dagen na zijn debuut tegen Italië liet de AZ-verdediger zich verrassen door Amer Gojak, die in de 35ste minuut van dichtbij de 1-1 voor Bosnië-Herzegovina maakte. Hij herstelde zich van zijn moment van onachtzaamheid en hielp zo mee aan de mooie avond. 

Griekenland kreeg na rust genoeg kansen om aan het langste eind te trekken. Zo vond Petros Mantalos de Bosnische doelman Ibrahim Sehic op zijn weg, terwijl zijn vervanger Giorgios Masouras en Konstantinos Stafylidis door het aluminium een doelpunt werden onthouden. In de slotfase kreeg Griekenland loon naar werken. Dankzij de eigen goal van Adnan Kovacevic kon Van 't Schip zijn eerste succes met Griekenland vieren, al is de hoop op plaatsing voor het EK via de kwalificatie door de andere resultaten in de groep vervlogen.

Finland
Finland
3 - 0
Armenië
Armenië

Finland had eerder op de avond al zijn EK-aspiraties tot uitdrukking gebracht. Het ging ten koste van Armenië, dat in Turku met 3-0 kansloos ten onder ging. Na de openingstreffer van voormalig FC Twente-aanvaller Fredrik Jensen nam Teemu Pukki in de tweede helft het voortouw. De spits van Norwich City scoorde twee keer en voerde zo zijn totaal in deze kwalificatiereeks op tot zeven treffers. Finland ligt door de zege met een tweede plaats achter Italië op koers voor een debuut op het EK-podium.

EK-kwalificatie

Stand Groep J EK-kwalificatie 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Italië
10
10
0
0
37-4
+33
30
2
Finland
10
6
0
4
16-10
+6
18
3
Griekenland
10
4
2
4
12-14
-2
14
4
Bosnië-Herzegovina
10
4
1
5
20-17
+3
13
5
Armenië
10
3
1
6
14-25
-11
10
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.