Van Gaal verrast met opstelling Oranje: Cillessen, Klaassen en Timber starten

Reacties

Jasper Cillessen, Davy Klaassen en Jurriën Timber starten vrijdagavond in de basis bij het Nederlands elftal. De keeper van Valencia en de twee Ajacieden zijn de opvallendste namen in de opstelling voor het Nations League-duel met België.

Van Gaal verrast met opstelling Oranje: Cillessen, Klaassen en Timber starten
© Pro Shots
België
België
1 - 4
Nederland
Nederland

Louis van Gaal kondigde deze week al aan veel verschillende spelers aan het werk te willen zien tijdens de aankomende elf dagen. Dat blijkt meteen in de Derby der Lage Landen. Zo krijgt Cillessen onder de lat de voorkeur boven Mark Flekken, houdt Timber zowel Matthijs de Ligt als Stefan de Vrij op de bank en speelt Klaassen achter de spitsen. Tegen Denemarken en Duitsland stond Steven Berghuis daar nog.

Volgens de opstelling die de KNVB deelt, staat Berghuis nu op het middenveld naast Frenkie de Jong. Tijdens de oefenduels in maart vervulde Teun Koopmeiners die rol nog. Los van de andere samenstelling kiest Van Gaal wel voor hetzelfde systeem met één nummer 10 en twee aanvallers: Memphis Depay en Steven Bergwijn. Een variant met één diepe spits en twee man erachter was ook een optie.

Achterin kiest Van Gaal met Nathan Aké opnieuw voor een linkspoot. Daley Blind was ook een optie voor die positie naast aanvoerder Virgil van Dijk (die alleen vanavond tegen België in actie zal komen), maar bestrijkt de linkerflank. Tyrell Malacia, tegen Duitsland nog basisspeler, begint daardoor op de bank. Op rechts is de rol van wingback zoals verwacht weggelegd voor Denzel Dumfries.

Kansen
Bij de NOS legde Van Gaal uit dat 'iedereen kansen krijgt'. 'Flekken hebben we twee keer laten keepen, nu is Cillessen weer aan de beurt. Hetzelfde geldt voor De Ligt, die heeft de laatste tijd ook heel veel gespeeld. Maar we moeten ook een keer de jongeren een kans geven. Dat gaan we dat bekijken', zei de bondscoach, die bevestigde dat ook De Vrij om die reden niet speelt.

Van Gaal weet nog niet wat zijn ideale elf is. 'Dat is ook voor mij de vraag', aldus de bondscoach, die zijn standpunt over de Nations League herhaalde. 'Het is natuurlijk van de gekken dat je vier wedstrijden in elf dagen speelt. Daar moet ik ook rekening mee houden, ik moet spelers niet overbelasten. Maar alles staat in het teken van het WK, op deze manier kan ik veel spelers zien.'

Van Gaal onthulde ook dat Berghuis en Klaassen de vrijheid hebben om van positie te wisselen op het middenveld. 'Frenkie de Jong niet, maar dan zeg ik al weer veel te veel.' De bondscoach wil daarnaast een andere manier van druk zetten zien en is benieuwd of Oranje onder de druk uit kan spelen van België. 'En of de jongens in het veld de beslissing durven nemen om één-op-één te gaan spelen.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.