Van Drongelen moet hopen op 'harter Hund' bij trainerskerkhof HSV

Reacties

Rick van Drongelen begon het seizoen met Hamburger SV hoopgevend met twee overwinningen. Inmiddels is de jeugdinternational zijn basisplaats kwijt en is HSV bezig aan een vrije val. En dus wordt de Bundesliga-Dino weer eens met uitsterven bedreigd. VI-redacteur Tim Vos over de zoveelste trainerswissel bij wat zo langzamerhand het grootste trainerskerkhof van Duitsland is.

Van Drongelen moet hopen op 'harter Hund' bij trainerskerkhof HSV

Want dat is HSV sinds Bernd Hollerbach (foto) het deze week overnam van de ontslagen Markus Gisdol. De oud-speler (ruim 200 duels tussen 1996 en 2004) is sinds 2008 de zeventiende hoofdtrainer in Hamburgse dienst. Van hen bleef Thorsten Fink (bijna twee jaar, tussen 2011 en 2013) het langst in het zadel. Zijn opvolger Bert van Marwijk was het snelst weer vertrokken (143 dagen, interims uitgezonderd). Geen enkele andere club uit de Bundesliga versleet in die periode zoveel coaches, al komen VfB Stuttgart (16) en Schalke 04 (14) in de buurt.

Van Marwijk
Dat het een prijzige aangelegenheid is om jaar na jaar duurbetaalde trainers de laan uit te sturen, bleek eerder deze week wel uit een publicatie van de regionale krant Hamburger Abendblatt. De laatste jaren zou HSV liefst 8,1 miljoen euro aan afkoopsommen hebben betaald. De man die naar wie het meeste geld ging? Van Marwijk. Na nog geen half jaar in Hamburgse dienst kreeg de voormalig bondscoach van Oranje twee miljoen euro mee. Ook zijn opvolger Mirko Slomka had niks te klagen; bij zijn ontslag in 2014 had hij 1,8 miljoen tegoed van de club.

Het zijn bedragen waarvoor je ook zomaar een nieuwe speler aantrekt. Zo plukte HSV afgelopen zomer Van Drongelen voor drie miljoen euro weg bij Sparta Rotterdam. De talentvolle verdediger was een van de vier aankopen (totaalbedrag: 19 miljoen) waarmee de historisch gezien een van de grootste clubs van Duitsland hoopte weer eens weg te blijven van de gevarenzone, maar ook dit seizoen is directe handhaving al een prestatie op zich. Al zullen weinigen bij de zesvoudig kampioen en voormalig Europa Cup-winnaar zich daar ooit helemaal bij neerleggen.

Rick van Drongelen kwam afgelopen zomer over van Sparta Rotterdam, maar is na een veelbelovend begin geen vaste basisspeler meer bij HSV. Tot nu toe kwam de jeugdinternational zeven keer in actie in zijn debuutseizoen in de Bundesliga.
Rick van Drongelen kwam afgelopen zomer over van Sparta Rotterdam, maar is na een veelbelovend begin geen vaste basisspeler meer bij HSV. Tot nu toe kwam de jeugdinternational zeven keer in actie in zijn debuutseizoen in de Bundesliga.

Hoewel de club na twee gelijke spelen en vier opeenvolgende nederlagen is afgezakt naar plek zeventien, nog maar drie punten boven hekkensluiter 1. FC Köln (afgelopen zaterdag met 2-0 te sterk), hoeft HSV volgens icoon Felix Magath ook niet bang te zijn dat het voor de zoveelste keer dit decennium alle zeilen bij moet zetten om de eerste degradatie ooit uit de Bundesliga af te wenden. Hij is ervan overtuigd dat met Hollerbach aan het roer HSV de weg omhoog inzet. De voormalige linksback was assistent van Magath bij VfL Wolfsburg en Schalke 04.

'De ploeg kan erop rekenen dat ze beter worden getraind en geleid', zei Magath tegen BILD over de aanstelling van zijn gewezen rechterhand. 'En zelfs dermate goed dat ze niet alleen van directe concurrenten kunnen winnen, maar ook tegen teams die eigenlijk sterker zijn. Ik ga er vanuit dat HSV niets meer met de strijd tegen degradatie te maken zal hebben. Op basis van zijn ervaring als prof en trainer denk ik dat hij de juiste man is om HSV uit de onderste regionen te loodsen. Hij heeft in Würzburg al uitstekend werk geleverd.'

Magath doelt op de laatste klus van Hollerbach als hoofdtrainer. Na zijn periodes als assistent-coach van Wolfsburg (2007-09 en 2011-12) en Schalke (2009-11) keerde Hollerbach in 2014 terug in zijn geboorteplaats om het nietige Würzburger Kickers uit de brand te helpen. In zijn eerste seizoen promoveerde de oud-speler met Die Rothosen meteen naar de Derde Bundesliga door kampioen te worden in de Regionalliga Bayern. Het jaar daarop schreef Hollerbach historie door Würzburg voor het eerst sinds 1977 naar de Tweede Bundesliga te leiden.

Afgelopen seizoen kwam er een einde aan het voetbalsprookje. De Kickers degradeerden na één seizoen weer naar de Derde Bundesliga. Hollerbach trad terug, maar maakte indruk op HSV. 'Het is hem ondanks bescheiden middelen gelukt twee keer op rij te promoveren', vertelde manager Jens Todt bij de presentatie van de nieuwe coach. 'Hij was daar als een locomotief. Hij beschikt over een goede mix van autoriteit en hartelijkheid. Bernd heeft discipline hoog in het vaandel staan. Hij is een harter Hund, zijn teams waren altijd erg homogeen.'

Bernd Hollerbach (midden) als assistent van Felix Magath (rechts) bij Schalke 04. Magath staat bekend om zijn harde trainingsmethodes, waarbij hij onder meer medicijnballen gebruikte om zijn spelers topfit te krijgen. Hij verdiende daarmee de bijnaam 'Quälix'.
Bernd Hollerbach (midden) als assistent van Felix Magath (rechts) bij Schalke 04. Magath staat bekend om zijn harde trainingsmethodes, waarbij hij onder meer medicijnballen gebruikte om zijn spelers topfit te krijgen. Hij verdiende daarmee de bijnaam 'Quälix'.

Het moge duidelijk zijn, HSV hoopt een schokeffect te bewerkstelligen nu Hollerbach de kar gaat trekken. De man die als speler bekend stond als Holleraxt omdat hij er niet voor schroomde de botte bijl te hanteren en zo een groot aantal gele kaarten verzamelde, gaat de vergelijking met Magath echter uit de weg. 'Ik heb erg veel van hem geleerd, maar heb ook andere goede trainers gehad van wie ik het nodige heb afgekeken. Je moet als trainer een eigen filosofie ontwikkelen. Als je anderen kopieert, prikken spelers daar zo doorheen.'

Nu er weer een echte clubman aan het roer staat, moeten er betere tijden aanbreken. 'Ik ben een HSV-er. Iedereen die mij kent, weet dat ik altijd alles geef.' Hollerbach wil dat na jaren van sportieve misère het optimisme eindelijk weer terugkeert in Hamburg. 'De laatste jaren waren natuurlijk niet fraai, maar we moeten nu naar voren kijken. Ik wil met de ploeg ageren in plaats van reageren.' Een ambitieus streven met zware wedstrijden tegen RB Leipzig, Borussia Dortmund en Bayer Leverkusen voor de boeg.

Sinds de 3-0 zege op 1899 Hoffenheim van 26 november scoorde HSV nog maar twee keer in zes duels en kreeg het in totaal acht treffers tegen. Hollerbach beseft dat zijn ploeg eerst en vooral de deur moet dichthouden achterin. Van Drongelen, bankzitter in de eerste duels na de winterstop, mag hopen dat daarin een taak voor hem is weggelegd. Want na een trainerwissel geldt niet alleen voor de club, maar ook voor de spelers: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Daar weten ze bij trainerskerkhof HSV inmiddels alles van.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.