Van der Vaart belangrijk voor HSV, Werder niet veilig

Met Rafael van der Vaart als aanvoerder is Hamburger SV aangehaakt bij de subtop in de Bundesliga. Het versloeg FSV Mainz 05. Werder Bremen is met vijf duels resterend nog altijd niet veilig voor degradatievoetbal door een gelijkspel bij concurrent Fortuna Düsseldorf.

FSV Mainz 05 – Hamburger SV 1-2Het leek geen gelukkige (r)entree te worden voor Rafael van der Vaart als aanvoerder van HSV. Hij had last van een tik die hij na negentien minuten kreeg van verdediger Bo Svensson en dat was aan zijn spel af te lezen. De thuisploeg was ook nog eens het dichtst bij een treffer: een schot van Andreas Ivanschitz raakte de lat en HSV-doelman René Adler was zeer attent bij de rebound van Nicolai Müller.

Na rust was ook Van der Vaart niet scherp bij een rebound van spits Heun Minh-Son, maar even later bewees hij toch zijn waarde. Na geschutter in de defensie van Mainz speelde hij Son (foto links) vrij, die via de onderkant van de lat raak schoot. Dat deed hij in de 81ste minuut nog eens na een steekpass van Milan Badelj. Vijf minuten later maakte Shawn Parker nog de eretreffer voor Mainz.

HSV haakt aan bij de subtop, al komen Eintracht Frankfurt en Borussia Mönchengladbach zondag nog in actie. Met die ploegen, respectievelijk op een punt achterstand en op gelijke hoogte, strijdt HSV om directe kwalificatie voor de Europa League.

VfL Wolfsburg – 1899 Hoffenheim 2-2Wolfsburg-trainer Dieter Hecking is niet tevreden over het spel van Bas Dost en liet de spits daarom weer op de bank beginnen ten faveure van de trefzekere Ivica Olic. In zijn laatste zeven Bundesliga-wedstrijden scoorde de Kroaat vijf keer.

De eerste goal van Die Wölfe kwam echter van Maximilian Arnold in de dertiende minuut. Die werd ongedaan gemaakt door een benutte strafschop van Sejad Salihovic en na rust tot voorsprong omgezet door Andreas Beck. Naldo redde vier minuten voor tijd nog een punt voor Wolfsburg. De afstand tot Werder Bremen blijft zodoende acht punten voor Hoffenheim. Het staat twaalfde (33 punten), al kan VfB Stuttgart zondag langszij komen als het een punt pakt tegen Borussia Mönchengladbach.

Fortuna Düsseldorf – Werder Bremen 2-2Drie punten uit de laatste zeven duels is geen resultaat dat de normaliter subtopper Werder Bremen gesterkt aan het duel deed beginnen. Sterker nog: na twee minuten werd duidelijk dat Fortuna Düsseldorf zich ook niet zomaar af zou laten schepen. Stefan Reisinger zette Werder, met Eljero Elia op de bank beginnend, op achterstand. Zlatko Junuzovic maakte die achterstand na een klein kwartier later ongedaan, maar daar bleef het niet bij.

Doordat Reisinger ook na de hervatting snel bij de les bleek, kwam Düsseldorf weer op voorsprong. Maar ook die hield het niet vast, doordat centrumverdediger Martin Latka in de zeventigste minuut een ongevaarlijke voorzet van Marko Arnautovic in zijn eigen doel schoot. Elia was inmiddels ingevallen. De voorsprong van Werder op Hoffenheim blijft door het gelijkspel acht punten. Düsseldorf staat op twee punten van Werder. Bayern München - 1. FC Nürnberg 4-0Een week na het binnenhalen van de 23ste landstitel in zijn historie en drie dagen nadat de halve finales van de Champions League werden bereikt won Bayern München met een B-elftal eenvoudig van 1. FC Nürnberg. Alleen Daniel van Buyten en Franck Ribéry begonnen woensdag tijdens het uitduel met Juventus (2-0 winst) ook in de basis. Arjen Robben begon dus vanaf de bank en zag zijn ploeggenoten geen moment in de problemen komen.

Al na 24 minuten stond het 3-0, door treffers van Jerome Boateng, Mario Gomez en Rafinha. Twee minuten na rust kreeg Timmy Simons de kans om de eer te redden namens 1. FC Nürnberg, maar de voormalig PSV'er miste een strafschop. Xherdan Shaqiri maakte er daarna nog 4-0 van, waarna trainer Jupp Heynckes met de zeventienjarige Pierre-Emil Højbjerg de jongste Bayern-debutant in de vijftigjarige Bundesliga-historie binnen de lijnen bracht.

Greuther Fürth - Borussia Dortmund 1-6Ook Borussia Dortmund schaarde zich deze week bij de laatste vier in de Champions League, terwijl de ploeg van trainer Jürgen Klopp in de competitie afstevent op de tweede plaats achter Bayern Múnchen. Op bezoek bij hekkensluiter Greuther Fürth bleek maar weer eens de klasse van Dortmund; halverwege leidden de bezoekers al met 5-0. Mario Götze en Ilkay Gündogan scoorden beiden twee keer, terwijl Jakub Blaszczykowski de vijfde treffer voor zijn rekening nam.

In de tweede helft maakte Edgar Prib er nog wel 1-5 van, maar het slotakkoord was voor Robert Lewandowski. De Poolse spits maakte tien minuten voor tijd op aangeven van zijn landgenoot Blaszczykowski - zijn derde assist van de wedstrijd - het zesde doelpunt namens Dortmund. Het betekende alweer de elfde competitiewedstrijd op rij dat Lewandowski tot scoren kwam.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.