Van den Ham blijft kalm: 'Heb pas twee keer met ze getraind'

Reacties

Harry van den Ham kende met twee nederlagen een terugkeer om snel te vergeten bij FC Dordrecht. Door NAC Breda werd zijn ploeg zelfs met 7-0 afgedroogd.

Van den Ham blijft kalm: 'Heb pas twee keer met ze getraind'

De trainer had zich zijn rentree bij De Schapenkoppen zeker anders voorgesteld, toen hij vorige week de opgestapte Jan Everse moest opvolgen. Al moet hij bekennen dat hij de ploeg voor zijn komst nog niet aan het werk had gezien in de nieuwe jaargang. 'En er is niets over van het team uit mijn vorige periode. Alleen de rechtsback en reservekeeper', zegt hij in gesprek met Voetbal International.

Met Jeffry Fortes en Robbert te Loeke in de gelederen promoveerde Dordrecht twee seizoenen geleden met spectaculair voetbal naar de Eredivisie. Ruim een jaar later begint Van den Ham praktisch weer op nul. 'Marco (Boogers, technisch directeur, red.) heeft ook niks van me geëist toen hij met me kwam praten. We hebben het alleen over de manier van voetballen gehad.'

Verliezen van mede-degradant NAC is volgens hem geen schande, maar van de manier waarop schrok de ervaren oefenmeester (61) enorm. 'Teamdiscipline was er totaal niet, dat heeft me ontzettend geïrriteerd. Bovendien wil elke speler de eindpass geven', verbaasde hij zich. 'Wij zijn allemaal maar simpele voetballers, hè?' Dordrecht staat met drie punten uit vier wedstrijden zestiende in de Jupiler League.

Versterkingen
En geld voor versterkingen is er niet in Dordrecht, beseft Van den Ham. Al weet hij ook dat Yoëll van Nieff mag worden verhuurd als het FC Groningen lukt om Hedwiges Maduro binnen te halen. Van Nieff was twee seizoenen geleden onder Van den Ham de grote uitblinker bij Dordrecht, totdat FC Groningen de huurling in de winterstop terughaalde naar de Euroborg.

'Ik heb nog nooit iemand met zo'n traptechniek onder mijn hoede gehad', blikt hij terug op de samenwerking. 'Het zou echt fantastisch zijn als we zo'n jongen er nog bij konden halen. Maar we zijn al erg creatief geweest met onze financiële middelen. En eerlijk gezegd vind ik ook dat een speler als hij gewoon in de Eredivisie thuishoort.'

Yoëll van Nieff (links) was tijdens de eerste competitiehelft van seizoen 2013/14 onder de vleugels van Harry van den Ham de grote revelatie van de Jupiler League.
Yoëll van Nieff (links) was tijdens de eerste competitiehelft van seizoen 2013/14 onder de vleugels van Harry van den Ham de grote revelatie van de Jupiler League.

Van den Ham is overigens tevreden met zijn selectie. Frustrerend vindt hij het vooral dat hij geen tijd heeft om zijn ploeg neer te zetten. 'Ik heb pas twee keer echt met ze getraind, normaal heb je zes weken voorbereiding. Vrijdag krijgen we FC Oss, die partij móeten we gewoon winnen. Tijdens de interlandbreak heb ik gelukkig twee volle weken om te trainen. Daarna gaat het zeker beter worden.'

Hij denkt dat er zeker dertig tot veertig procent rek in de groep zit. 'En daarnaast moet je ook nog kijken naar het individu. Geert-Arend Roorda moet nog heel veel stappen zetten nadat hij zolang niet heeft gevoetbald. En ik heb twee snelle buitenspelers met een rendement van nul. Het heeft geen zin om nog als een dolle tekeer te gaan tegen de jongens. Het is nu zaak weer zo snel mogelijk een ploeg neer te zetten.' (Oscar van der Horst)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.