Van de hel in de hemel: Onana pakt beslissende strafschop na blunder

Kameroen heeft zaterdag beslag gelegd op de derde plaats van de Afrika Cup. Mede door een blunder van Andre Onana leek de troostfinale tegen Burkina Faso kansloos verloren te gaan, maar Kameroen knokte zich terug en in de strafschoppenserie groeide Onana uit tot de held.

Burkina Faso
ns
3 - 3
Kameroen
Kameroen

Bij rust keek Kameroen tegen een 2-0 achterstand aan. Steeve Yago opende de score en vlak voor rust ging Onana in de fout. De reservedoelman van Ajax dacht een voorzet van Issa Kaboré eenvoudig uit de lucht te kunnen plukken, maar via zijn lichaam stuiterde de bal in het doel. Het was niet de eerste keer dit toernooi dat Onana een ketser maakte. In de openingswedstrijd, ook toen tegen Burkina Faso, verkeek Onana zich op een voorzet waarna Gustavo Sangaré kon scoren.

Het is de eerste eigen treffer van een doelman op de Afrika Cup sinds Opta de statistieken bijhoudt. Na rust werd het nog erger voor Kameroen, want Djibril Ouattara kopte de 3-0 tegen de touwen. De troostfinale leek gespeeld. Kameroen toonde echter bijzonder veel veerkracht, want in de laatste twintig minuten werd er een gelijkspel uitgeperst. Stéphane Bahoken scoorde bij een hoekschop en een dubbelslag van Vincent Aboubakar leidde tot de 3-3.

De VAR dacht bij die laatste treffer even dat Aboubakar de doelman had gehinderd, maar oordeelde uiteindelijk dat de goal kon blijven staan. In de verlenging werd er niet gescoord en dus moest een penaltyserie uitkomst bieden. Onana groeide daarin uit tot de matchwinner: hij keerde een strafschop van Ibrahim Blati Touré en maakte de miraculeuze comeback van Kameroen daarmee helemaal compleet.