Van de bajes naar de Serie A: de 'hoop van Rusland' zit weer op het juiste pad

Reacties

Minder dan een jaar na zijn rentree heeft Aleksandr Kokorin een transfer naar een Europese topcompetitie te pakken. Spartak Moskou meldt dat de Russische spits onder voorbehoud van de medische keuring overstapt naar Fiorentina. En dan te bedenken dat Kokorin bijna een jaar in de gevangenis zat wegens mishandeling.

Van de bajes naar de Serie A: de 'hoop van Rusland' zit weer op het juiste pad
© Pro Shots

Kokorin werd in mei 2019 net als met collega-international Pavael Mamev veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar, omdat ze in oktober 2018 twee personen mishandelden in een horecagelegenheid. Het leek de doodsteek te betekenen voor de loopbaan van de Russische topspits, maar niets bleek minder waar.

Na zijn vervroegde vrijlating in september 2019 pakte Kokorin de draad begin dit jaar weer op. Zenit Sint-Petersburg verhuurde de 48-voudig international aan Sochi FC. Kokorin vertrok met tegenzin, maar scoorde op 1 maart in zijn eerste competitieduel in anderhalf jaar wel meteen weer. En daarna volgden nog zes doelpunten.

Spartak Moskou wist genoeg en nam Kokorin in augustus transfervrij over van Zenit. Na een valse start door een kuitblessure was de inmiddels 29-jarige aanvaller voor de winterstop twee keer trefzeker. En dat levert hem nu een transfer op naar Fiorentina, dat een opvolger zocht voor de naar Wolverhampton Wanderers teruggekeerde Patrick Crutone.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Daarmee lijkt Kokorin de weg omhoog weer te hebben ingezet, al vraagt Fabio Capello zich af of de Rus kan aarden in Italië. 'Kokorin heeft alle kwaliteiten die een aanvaller nodig heeft, maar hij zal moeten wennen aan een andere manier van voetballen en een nieuwe omgeving', zegt de oud-bondscoach van Rusland in Italiaanse media.

Vooral de taalbarrière zal een lastig obstakel zijn om te overwinnen, denkt Capello. En dan is er natuurlijk nog het turbulente verleden van Kokorin. 'Aan zijn kwaliteiten twijfel ik niet. Hij was de hoop van het Russische voetbal, maar hij was de weg volledig kwijt.' Bij Fiorentina kan Kokorin bewijzen dat hij inmiddels weer op het juiste pad zit.

Want voetballen kan hij. Dat bleek vorig jaar wel uit de manier waarop Dick Advocaat over Kokorin sprak, toen hij in verband werd gebracht met Feyenoord. 'Als we die kunnen krijgen, haal ik 'm zelf op', waren de veelzeggende woorden van de oud-bondscoach van Rusland. Maar Kokorin kwam niet naar Rotterdam. Florence is nu zijn bestemming.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer A. Kokorin
Meer over A. Kokorin
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.