Ongekende taferelen in Rusland: tieners Rostov krijgen er tien om de oren

De Russische competitie is vrijdagavond op opmerkelijke wijze hervat. FC Sochi schreef historie door tien keer te scoren tegen FK Rostov, dat noodgedwongen met een elftal vol jeugdspelers moest aantreden.

Sochi
10 - 1
Rostov
Rostov

De eerste selectie van Rostov kon de wedstrijd namelijk niet spelen, doordat er bij de nummer vier van de Premier Liga zes spelers positief hadden getest op het coronavirus. De club, in het seizoen 2016/17 nog tegenstander van Ajax en PSV in Europa, verzocht Sochi en de Russische voetbalbond (RFU) de wedstrijd uit te stellen, maar daarover konden de partijen geen akkoord bereiken.

En dus moest Rostov vrijdag bij de hervatting aantreden met een elftal vol jeugdspelers, die pas enkele dagen voor de wedstrijd te horen kregen dat zij de klus moesten klaren. De oudste speler aan de kant van de bezoekers was negentien jaar oud, terwijl middenmoter Sochi bijvoorbeeld Russisch international Aleksandr Kokorin, in de winter nog gepolst door Dick Advocaat, kon opstellen.

Van een gelijke strijd was dus allerminst sprake, maar Rostov kwam binnen de minuut zowaar op voorsprong. De vreugde was van korte duur. Sochi stond mede dankzij twee goals van Kokorin bij rust met 4-1 voor, al stopte Rostov-keeper Denis Popov nog wel een penalty van Anton Zabolotny. In de extra tijd van de eerste helft scoorde de boomlange spits van Sochi alsnog met een omhaal.

Uit respect voor de jeugdige tegenstanders, die de schade lang beperkt hielden tot 2-1, vierden de Sochi-spelers hun goals niet uitbundig. Maar echt genade toonden ze ook weer niet. Na rust werd het in rap tempo 7-1, waarna de ingevallen Russisch international Dmitri Poloz nummer acht en negen maakte. In de 87ste minuut zette Nikita Koldunov de magische 10 op het scorebord.

Historisch
Op dat moment stond er bij Rostov al een speler in het veld die pas zestien jaar en negen maanden oud was, om een van zijn moegestreden ploeggenoten af te lossen. Een historische afgang met dubbele cijfers was niet te voorkomen. Sinds het Sovjet-tijdperk was er nooit meer een club geweest die op het hoogste niveau in Rusland tien keer scoorde in één wedstrijd.

Tekst gaat verder onder de tweet.

En de zeventienjarige Denis Popov zal dus voor altijd de keeper zijn die die historische primeur incasseerde. De doelman van Rostov, die dus nota bene wel een penalty stopte, vrolijkte weer wat op toen hij na afloop werd verkozen tot Man van de Wedstrijd. Maar van een waardig voetbalgevecht was bij de hervatting van de Russische competitie absoluut geen sprake.