Van Cody Gakpo tot Frenkie de Jong en Cristiano Ronaldo: zij die níét gingen

Reacties

Veel spelers maakten deze transferperiode een mooie overstap naar een nieuwe club, maar er zijn ook genoeg spelers die ondanks de vele geruchten gewoon zijn gebleven. VI maakt een overzicht van de spelers die niet gingen.

Van Cody Gakpo tot Frenkie de Jong en Cristiano Ronaldo: zij die níét gingen

Op doel is de keuze makkelijk. Odisseas Vlachodimos had al een persoonlijk akkoord bereikt met Ajax, maar het kwam niet tot een deal. Er lag een vierjarige deal klaar in Amsterdam, de doelman mag echter zijn kunsten blijven vertonen in het shirt van Benfica.

In de achterste linie werd getrokken aan diverse spelers. Internazionale moest Milan Skriniar met hand en tand verdedigen, Paris Saint-Germain kwam op Deadline Day met een bod ter waarde van zeventig miljoen euro. De centrumverdediger bleef in Milaan, maar in januari komt PSG terug met een zak geld. Alex Bangura speelde zich bij SC Cambuur in de kijker bij Feyenoord, maar de Rotterdammers pakten niet door voor de linksback. Bangura was bij een deal de zestiende nieuweling geweest bij Feyenoord. De  transfervrije Marcelo kan uiteraard nog wel buiten de markt om een stap maken, maar de verwachting was dat hij al op Deadline Day zou tekenen voor Leicester City. Die club kan versterkingen zeer goed gebruiken, stipte manager Brendan Rodgers al aan.

Qua middenvelders werd het een slagveld, met name door Engelse clubs. Frenkie de Jong werd een hele zomer lang gekoppeld aan Manchester United en daarna Chelsea, laatstgenoemde club kwam op de Nederlandse Deadline Day doodleuk met biedingen op Edson Álvarez en Ibrahim Sangaré van Ajax en PSV. Chelsea schoot met hagel en vond uiteindelijk in Turijn het gewenste target in Denis Zakaria.

In de Eredivisie konden ook Mohammed Kudus en Ramiz Zerrouki een stap maken. Kudus probeerde een transfer naar Everton af te dwingen door niet op te komen dagen op trainingen, Zerrouki legde zich wel (met tegenzin) neer bij het besluit van FC Twente. Feyenoord zat met Zerrouki om te vertellen over hun plannen met de middenvelder, maar de vraagprijs van FC Twente was de Rotterdammers simpelweg te gortig.

De vraagprijs van Aston Villa voor middenvelder Douglas Luiz was Arsenal niet te gortig, maar de club wilde simpelweg niet verder gaan om een extra middenvelder aan te trekken. Door blessureleed in de selectie hoopte de formatie uit Londen nog zaken te doen op de laatste transferdag, maar Aston Villa wilde Luiz simpelweg niet laten gaan zonder zelf nog te kunnen handelen. Ruud Vormer zit ook nog steeds bij Club Brugge, ondanks interesse uit de Eredivisie. Trainer Carl Hoefkens gebruikt Vormer nauwelijks, maar meldde wel doodleuk dat hij denkt dat de voormalig aanvoerder gelukkig is in Brugge.

Traditioneel zijn de aanvallers het populairst tijdens een transferperiode, dat heeft met name Cody Gakpo geweten. Engeland leek lang zijn bestemming te worden, maar van een deal met Leeds United of Southampton kwam het uiteindelijk niet. De eigenaar van Leeds plaatste na afloop van de Nederlandse Deadline Day nog doodleuk op Twitter dat ze nog steeds bezig waren met Gakpo (hij schreef overigens Gapko), maar de aanvaller mag het nog een seizoen laten zien in de Eredivisie. Dat geldt ook voor spelers als Jesper Karlsson (AZ) en Elayis Tavsan (NEC), aan wie getrokken werd deze zomer.

SC Cambuur trok deze zomer nadrukkelijk aan Osame Sahraoui, de club wilde de aanvaller van Valerenga dolgraag hebben. De vraagprijs van de Noorse club maakte een deal echter onmogelijk. Sylla Sow en Bamba Dieng maakten zelf een transfer onmogelijk. Zij vormen de twee bijzondere verhalen in deze transferperiode. Sow werd op kosten van De Graafschap terug naar Nederland gehaald, maar hij tekende uiteindelijk bij Go Ahead Eagles. Dieng was op weg naar Engeland om naar Leeds United te trekken, maar tijdens de vlucht kreeg hij door dat OGC Nice ook met een aanbieding kwam. Olympique Marseille vond het als werkgever allemaal best, maar de medische keuring van Dieng aan de Côte d'Azur mislukte. Franse clubs mogen na afloop van de transferperiode nog één keer met elkaar handelen, waardoor Dieng alsnog van club kan wisselen.

Voor Cristiano Ronaldo wordt die kans een stuk kleiner. De markten in de topcompetities zitten op slot, een vertrek naar bijvoorbeeld België of Turkije klinkt niet logisch voor de superster. Ronaldo is naar verluidt aangeboden bij nagenoeg elke club die actief is in de Champions League, maar niemand hapte toe. Ajax hapte ook niet toe met Hakim Ziyech. De club kwam er met Chelsea niet uit, want de Engelsen wilden Ziyech alleen verkopen.

Memphis Depay en Álvaro Morata zijn voorbeelden van spelers die zelf niet toehapten. Morata werd gelinkt aan Barcelona, maar verklaarde rond die geruchten zijn liefde voor huidig werkgever Atlético Madrid. Memphis mocht ook vertrekken uit Catalonië, maar maakte ook zelf bekend dat hij gewoon bleef. Of dat verstandig is? De concurrentie voorin bij Barça is in ieder geval immens.

Welke speler die tóch bleef mag volgens jou niet in deze lijst ontbreken?

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.