Van Buren is cruciaal voor Esbjerg, Lens verliest topper

Op bijna ieder continent zijn op dit moment wel Nederlanders actief. In de rubriek Landgenoten over de grens belicht Voetbal International hun prestaties.

Mick van Buren maakt vooralsnog een prima indruk in de Deense competitie • Namens Esjberg, dat uitkomt in de hoogste liga van Denemarken, was de spits verantwoordelijk voor een assist tegen topclub Bröndby • Esbjerg won met 0-2 • Van Buren (20) stapte afgelopen zomer over van Excelsior naar de Deense ploeg • In drie competitieduels trof hij twee keer doel •

• Randers FC heeft na drie competitiewedstrijden de eerste overwinning van het seizoen geboekt • Op bezoek bij FC Kopenhagen won de ploeg van trainer Colin Todd met 3-1 • Lorenzo Davids zat, net als de voorgaande twee wedstrijden, de hele wedstrijd op de reservebank • Namens Randers waren Ronnie Schwartz, Jonas Borring en Nicolai Brock-Madsen de doelpuntenmakers • De Deense club bezet na drie speelronden de derde plaats met vier punten achterstand op koploper FC Midtjylland • • Dinamo Kiev heeft op bezoek bij Shakhtar Donetsk een 3-1 nederlaag geleden • Jeremain Lens mocht na een uur als invaller het veld in • Hij bleek niet in staat een nederlaag voor zijn elftal te voorkomen • Dario Srna maakte al vroeg de openingstreffer voor de thuisploeg, maar vijf minuten later trok Younès Belhanda de stand alweer gelijk • Eduardo en Alex Teixeira bezorgden regerend landskampioen Shakhtar na rust de overwinning • • Bij Spartak Moskou mocht Aras Özbiliz een half uur opdraven tegen zijn oude ploeg Kuban Krasnodar • De ex-Ajacied kwam met een 2-1 achterstand binnen de lijnen • Uiteindelijk sleepten de Moskovieten nog een punt uit het vuur door een doelpunt van Yura Movsiyan • Het is het eerste puntenverlies van Spartak dit seizoen, dat met tien punten uit vier duels nog wel aan kop gaat in Rusland • Stanley Menzo heeft ook zijn tweede competitiewedstrijd met Lierse SK verloren • De trainer van de Belgische Eerste klasser ging op bezoek bij Standard Luik met 3-0 onderuit • Grote man aan de zijde van Standard was Geoffrey Mujangi Bia • De aanvallende middenvelder nam alle treffers voor zijn rekening • Voormalig Willem II-verdediger Arjan Swinkels maakte de wedstrijd vol namens Lierse, dat na twee speelronden op de laatste plaats bivakkeert samen met OH Leuven •

• AA Gent, waar doelman Sergio Padt op de bank zat, heeft het eerste officiële duel in het nieuwe stadion omgezet in een nipte zege • De ploeg van trainer Víctor Fernández leek genoegen te moeten nemen met een 1-1 gelijkspel tegen het KV Mechelen van trainer Harm van Veldhoven • In de slotfase zorgde Carlos Diogo met een rake kopbal voor de ontlading in Gent • • Dinamo Minsk-trainer Robert Maaskant heeft een belangrijke overwinning geboekt • De Nederlandse oefenmeester leidde zijn ploeg naar een 3-2 overwinning op Brest • In de rust stond Dinamo Minsk nog met 1-2 achter • Dankzij de overwinning stijgt de club van Maaskant naar de derde plaats op de ranglijst • Donderdag wacht voor Maaskant de return in de Europa League tegen Trabzonspor • Thuis verloor Dinamo Minsk met 0-1 van de Turken • Ricardo Moniz is met zijn Hongaarse club Ferencváros 0-2 onderuit gegaan tegen Videoton FC • De trainer van de Hongaarse ploeg had een basisplaats ingeruimd voor maar liefst vier Nederlanders • Mark Otten, Julian Jenner, Arsenio Valpoort en Jack Tuyp kwamen binnen de lijnen • Otten werd in de rust gewisseld • Valpoort verliet na een klein uur het veld • • BK Häcken moet het wellicht enige tijd stellen zonder aanvaller Moestafa El Kabir • De voormalige speler van NEC, die de jeugdopleidingen van Ajax, Feyenoord en FC Utrecht doorliep, tekende in de competitiewedstrijd tegen IFK Göteborg na drie minuten aan voor de openingstreffer • Lang kon El Kabir niet genieten • Na twintig minuten moest de nummer tien van Häcken het veld verlaten met een beenblessure • De aanvaller kreeg een knietje boven zijn eigen knie en kon niet meer verder • Na het wegvallen van El Kabir nam Göteborg direct het heft in handen, wat resulteerde in een 3-1 overwinning • Doelpuntenmakers namens de thuisploeg waren Tobyas Hysen, Robin Söder en Jakob Johansson • Na afloop gaf El Kabir aan tegenover Voetbal International dat hij niet verwacht dat het Europa League-treffen van aanstaande donderdag tegen FC Thün voor hem in gevaar komt • Voor alle uitslagen en doelpuntenmakers van de bovenstaande competities kunt u terecht op het VI-Scorebord.