Van Bronckhorst: 'Feyenoord kan het dus wel op kunstgras'

Giovanni van Bronckhorst vindt dat Feyenoord zondag tegen Excelsior vooral in de beginfase een hoog niveau haalde. Bovenal toonde de oefenmeester zich verheugd met het feit dat de Rotterdammers zegevierden op de ondergrond waarop het vorig seizoen meer dan eens misging: 'We kunnen het dus wel op kunstgras.'

Van Bronckhorst toonde zich na de 0-1 overwinning in gesprek met de NOS vooral tevreden over de openingsfase. 'We startten goed, ons voetbal was toen van een hoog niveau. We domineerden en zetten Excelsior vast. We vergaten in die periode alleen de wedstrijd al in het slot te gooien', aldus de coach van de landskampioen.

Jean-Paul Boëtius brak in de achttiende minuut de ban. 'Ons doelpunt was verdiend. Die grote kans van Nicolai (Jørgensen, red.) had er daarna in gemoeten. Omdat dat niet gebeurde, kregen we het nog moeilijk. In de laatste fase hadden we de geboden ruimte ook beter moeten uitspelen.'

In de tweede helft claimde Feyenoord een strafschop na een vermeende overtreding van Ryan Koolwijk op Eric Botteghin. Van Bronckhorst wilde inhoudelijk niet ingaan op het oordeel van Björn Kuipers. 'We hebben geen videoref, dus moeten we afgaan op de scheidsrechter.' Aan de andere kant beklaagde Excelsior zich erover dat Jan-Arie van der Heiden geen rode kaart kreeg toen hij een aanval van de thuisploeg in de kiem smoorde. 'Ik vond het geen rood; hij ging voor de bal. Het enige wat hij kon doen, is die aanval eruit halen. Dat deed hij goed.'

Excelsior
Excelsior-trainer Mitchell van der Gaag denkt dat er meer in had gezeten voor zijn team. 'We deden onszelf tekort, dat is heel vervelend. In de eerste twintig, 25 minuten waren we onder de indruk, om wat voor reden dan ook. We hadden ook verwacht dat Feyenoord vol druk zou uitoefenen. Dat deden ze niet, en daar hadden we moeite mee. We leden te veel balverlies, zeker de spelers waarvan je dat niet verwacht.'

Naarmate de eerste helft vorderde, gooiden de bezoekers het over een andere boeg. 'We gingen iets opportunistischer, iets simpeler spelen. In de tweede helft herstelden we ons vervolgens goed. Het is zuur dat we niet scoorden. Ik denk dat we evenveel kansen kregen. We hadden een doelpunt moeten maken uit een van de standaardsituaties, dan hadden we minimaal een punt verdiend.'