Van Bommel ziet houvast: 'Hadden het fantastisch voor elkaar'

Mark van Bommel meent dat PSV ook tijdens het 1-1 gelijkspel bij FC Emmen heeft laten zien heel goed te kunnen voetballen. De coach doelde daarbij op de eerste helft, maar erkende ook dat het na rust pover was en PSV daardoor wéér niet won.

FC Emmen
FC Emmen
1 - 1
PSV
PSV

Net als tegen SC Heerenveen (2-1 zege) was PSV ook in Emmen voor rust goed. 'De teleurstelling is heel groot', zo vertelde Van Bommel direct na afloop aan FOX Sports. 'Vooral omdat er zo'n groot verschil tussen de eerste en de tweede helft zit.'

Want volgens Van Bommel had zijn ploeg voor rust laten zien hoe er uit het dal geklommen moet worden. 'De technische uitvoering was heel goed, misschien op die vroege kans van Emmen na. We hadden het eigenlijk fantastisch voor elkaar. Eigenlijk moeten we er 3, 4 of zelfs 5-0 maken.'

Die riante positie kwam er niet, waardoor Van Bommel zijn ploeg in de rust al wees op de matige tweede helft die vorige week tegen Heerenveen werd afgewerkt. Wat volgde was een herhaling van zetten. 'De technische uitvoering liet ons weer in de steek, dan verlies je steeds de bal en moet je achteruit', zo verklaarde Van Bommel het feit dat zijn ploeg door Emmen regelmatig op eigen helft werd vastgezet.

Van Bommel koos er ook zelf voor zijn ploeg wat terug te roepen. 'Want het veld werd inderdaad te lang en je kunt beter druk zetten vanuit een compacte positie. We willen ook zo graag, maar je moet niet met de helft naar voren en de andere helft naar achteren gaan lopen.'

Uiteindelijk wisselde Van Bommel met een spits voor een middenvelder (Kostas Mitroglou voor Pablo Rosario) wel om te winnen. Hij stuurde in de slotminuut zelfs keeper Lars Unnerstall mee. 'Tuurlijk moet je mee, vind ik', zo ging hij deels in op een discussie met keeperstrainer Ruud Hesp, die het er niet mee eens leek.

Van Bommel weet ook dat een resultaat veel kan helpen in de huidige netelige situatie. Wanhopen zegt de trainer niet te doen. 'We moeten vasthouden aan het goede voetbal dat we in de eerste helft tegen Heerenveen en Emmen hebben laten zien. Resultaat helpt dan natuurlijk. Want nu moeten we keihard blijven werken om dat niveau vast te houden en wel te gaan winnen.'

Pijnlijk
Aanvoerder Denzel Dumfries sprak woorden van gelijke strekking. 'We creëren in de eerste helft een hoop kansen, maar dan moet die bal erin. Dat is ook de fase waarin we zitten. We doen er alles aan… In de eerste helft waren ze rijp voor de slacht. In de rust hebben we nog tegen elkaar gezegd dat zo'n tweede helft als tegen Heerenveen ons niet mag gebeuren, maar dat gebeurt toch. Pijnlijk om te constateren. We doen er alles aan, maar het komt er niet uit. Dit moet een keer ophouden…'