Bergwijn maakt grote woorden Van Bommel waar bij bezweren PSV-crisis

Reacties

PSV heeft de weg omhoog ingeslagen door te winnen van SC Heerenveen. Steven Bergwijn was bij zijn rentree direct de verlosser in de Eindhovense crisistijden.

Bergwijn maakt grote woorden Van Bommel waar bij bezweren PSV-crisis
© Pro Shots
PSV
PSV
2 - 1
sc Heerenveen
sc Heerenveen

Voor het eerst sinds december 2013 had PSV in zes opeenvolgende wedstrijden niet gewonnen. Kwam er tegen SC Heerenveen een nieuwe dreun, dan werd een horrorreeks uit maart-april 2007 geëvenaard. Mark van Bommel liet na de nederlaag bij Willem II vlak voor de interlandbreak al weten zijn hoop op de ommekeer te vestigen op Donyell Malen en Bergwijn, die recent ontbraken door blessures. De PSV-coach hemelde de twee op door te wijzen naar Paris Saint-Germain en Barcelona: 'Kijk als je je twee beste spelers mist… Haal Neymar en Mbappé weg, haal Suárez en Messi weg…'

Malen en Bergwijn waren zoals verwacht weer fit en zeker laatstgenoemde maakte zijn status meer dan waar tegen Heerenveen. Met de twee smaakmakers weer als mikpunten voor spelmaker Mohamed Ihattaren sprankelde PSV in de eerste helft bij vlagen als vanouds. Iedere uitbraak oogde dreigend. De Eindhovenaren waren in de openingsfase diverse malen dicht bij de 1-0, onder andere bij een goede kans voor Malen. De PSV-spits werd fantastisch gelanceerd door Ihattaren en stuitte op de uitgekomen Warner Hahn. Het was één van de in totaal acht schoten op doel van PSV in de eerste helft. Tot dat aantal kwam PSV in de vorige vijf competitiewedstrijden niet eens in negentig minuten.

De ban werd door Bergwijn in de zeventiende minuut al gebroken. De aanvaller dribbelde richting het strafschopgebied en besloot op ruim twintig meter van het doel voor zijn kans te gaan, de bal raasde voorbij Warner Hahn: 1-0. Het gaf PSV zichtbaar vertrouwen en de ploeg kwam in de 36ste minuut al verdiend op 2-0. Bergwijn werd in stelling gebracht door Ritsu Doan en legde de bal links in het strafschopgebied klaar voor zijn rechter. De Oranje-international krulde de bal vervolgens in de verre hoek. Zo was de situatie bij PSV halverwege bijna zoals voor de crississituatie, comfortabel leidend tegen een middenmoter, met veel dreiging in de aanval. Er was nog één belangrijk verschil: niet Pablo Rosario, maar Denzel Dumfries was de aanvoerder, zo had Van Bommel besloten.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

PSV was in de tweede helft minder dominant, zeker in de openingsfase daarvan. Heerenveen jaagde op de aansluitingstreffer en dat was al snel bijna succesvol. Michal Sadílek zette Jens Odgaard van de bal af, maar bracht daarmee per ongeluk wel bijna Mitchell van Bergen in scoringspositie. Lars Unnerstall was snel genoeg zijn doel uit om in te grijpen, maar kreeg daarbij wel een tik tegen zijn hoofd. Even leek Jeroen Zoet misschien te moeten invallen, maar de Duitser die hem voorbij is gestreefd kon verder.

Op een van de volgende pogingen had Unnerstall geen antwoord. Chidera Ejuke legde de bal goed terug op Odgaard, die de PSV-doelman klopte in de verre hoek: 2-1. Zo was er plotseling weer de schrik dat het opnieuw mis zou gaan voor de ploeg van Van Bommel. PSV had minder controle over de wedstrijd dan voor rust en met Jorrit Hendrix als invaller voor Ryan Thomas hoopte Van Bommel de grip in de slotfase terug te krijgen. Er waren een paar hachelijke momenten en Unnerstall toonde zijn kracht. Hij redde geweldig op een schot van Mitchell van Bergen. Dat de goalie even later geel kreeg voor tijdrekken, was misschien wel veelzeggend.

Unnerstall eiste in de slotfase andermaal de hoofdrol op. Hij redde geweldig op een kopbal van Sven Botman uit een corner van SC Heerenveen. Het slotoffensief van de Friezen was tevergeefs. Door de eerste Eredivisie-overwinning sinds 6 oktober heeft PSV de achterstand op koploper Ajax weer verkleind tot elf punten.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
25
18
2
5
68-23
+45
56
2
AZ
25
18
2
5
54-17
+37
56
3
Feyenoord
25
14
8
3
50-35
+15
50
4
PSV
26
14
7
5
54-28
+26
49
5
Willem II
26
13
5
8
37-34
+3
44
6
FC Utrecht
25
12
5
8
50-34
+16
41
7
Vitesse
26
12
5
9
45-35
+10
41
8
Heracles Almelo
26
10
6
10
40-34
+6
36
9
FC Groningen
26
10
5
11
27-26
+1
35
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
PSV Nederland

SC Heerenveen Nederland

SC Heerenveen Nederland

'De psychologie van de twijfel is wel op PSV los te laten'
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.