Van Amersfoort leidt opgeleefd Heerenveen naar zesde plaats

SC Heerenveen heeft vrijdagavond thuis tegen Almere City FC zijn derde overwinning op rij geboekt. De ploeg van trainer Kees van Wonderen is daardoor de nieuwe nummer zes in de Eredivisie.

sc Heerenveen
3 - 0
Almere City FC

'Misschien is het zelfs wel twee voor twaalf', zei Van Wonderen eind oktober in aanloop naar het thuisduel met Heracles Almelo. Heerenveen bezette op dat moment de vijftiende plaats en de fans in het Abe Lenstra Stadion riepen al om het vertrek van de trainer. Als een overwinning op Heracles zou uitblijven, leken de dagen van Van Wonderen geteld.

Heerenveen won echter met 3-0 en drie dagen later volgde een 5-1 zege op VVV-Venlo in het TOTO KNVB-bekertoernooi. Het weekend daarop verloren de Friezen afgetekend met 4-1 bij Ajax, maar daarna ging het pas echt lopen. De duels met Vitesse (1-3) en Fortuna Sittard (3-0) leverden in totaal zes punten op en vrijdagavond moest ook Almere City eraan geloven.

Al voor rust werd het verschil gemaakt. Nadat Loïc Mbe Soh in de achtste minuut nog een voorsprong van de thuisclub voorkwam door een inzet van Pelle van Amersfoort van de lijn te halen, redde Heerenveen-doelman Andries Noppert twee minuten later aan de andere kant uitstekend op een schot van Kornelius Hansen. Vijf minuten later werd de score alsnog geopend. Na een uitstekende pass van Simon Olsson was het Van Amersfoort die voor de 1-0 zorgde. Zes minuten voor rust verdubbelde Sven van Beek de voorsprong door op aangeven van Mats Köhlert binnen te koppen.

Waar de Friezen de wind de laatste weken in de zeilen hebben, is de Eredivisie-debutant het momentum een beetje kwijt. De ploeg van trainer Alex Pastoor won vorige maand weliswaar knap bij Sparta Rotterdam (1-2) en hield Ajax op een gelijkspel (2-2), maar afgelopen zondag werd het in eigen huis vernederd door Heracles (0-5). Ook op bezoek bij Heerenveen ging Almere City onderuit, want na de hervatting liep de thuisclub via Van Amersfoort nog uit naar 3-0.

Van Wonderen stijgt met SC Heerenveen daardoor naar de zesde plaats in de Eredivisie. Met negentien punten uit veertien duels wippen de Friezen in ieder geval tijdelijk over Sparta heen. Volgende week wacht een echte test, want dan gaat Heerenveen op bezoek bij koploper PSV. Almere City FC blijft steken op dertien punten, waamee het nog altijd verdienstelijk dertiende staat.